Фараон (филм од 1966)

„Фараон“ (полски: Faraon) - полски филм од 1966 година во режија на Јежи Кавалерович (Jerzy Kawalerowicz), кој е автор и на сценариото, заедно со Тадеуш Конвицки (Tadeusz Konwicki). Главните улоги ги толкуваат: Јежи Зелник (Jerzy Zelnik), Вјеслава Мазуркјевич (Wieslawa Mazurkiewicz) и Барбара Брилска (Barbara Brylska). Филмот е адаптација на истоимениот роман на полскиот писател Болеслав Прус (Bolesław Prus), а во 1967 година бил номиниран за наградата „Оскар“ за најдобар странски филм,

СинопсисУреди

Младиот Фараон Рамзес XIII е во судир со свештенството околу тоа кој ќе управува со Египет и со неговото богатство...[1]

НаводиУреди