Уљановск

град во Уљјановската област, Русија
(Пренасочено од Уљјановск)

Уљановск — град во Русија. Население: 623.100 (2005). Градот е административен центар на Уљјановската област.

Панорамски поглед кон Уљјановск
Грбот на Уљановск

Градот бил основан од Богдан Хитрово во 1648. До 1924 градот го носел името Симбирск. Во Уљјановск е роден Владимир Илич Уљјанов Ленин, во негова чест градот бил преименуван.