Нишки универзитет

(Пренасочено од Универзитет во Ниш)

Универзитетот во Ниш (српски: Универзитет у Нишу / Univerzitet u Nišu) — државен универзитет во Србија. Универзитетот бил основан во 1965 година и се состои од 14 факултети со 1480 наставници, 630 вработени и воннаставни кадри и околу 27.570 студенти. Од неговото основање со универзитетска диплома се стекнале повеќе од 50.000 студенти, вклучувајќи и 1.300 странци.

Универзитет во Ниш
Универзитет во Ниш
Univerzitet u Nišu
Податотека:Unigrb.png
ВидЈавен
Основан15 јуни 1965; пред 58 години (1965-06-15)
Буџет38.65 милиони (2020, planned; public funding)[1]
РекторДраган Антиќ
Наставен кадар
1,492 (2018–19)[2]
Студенти20,559 (2018–19)[2][3]
Додипломци16,884 (2018–19)[2]
Постдипломци2,653 (2018–19)[2]
1,022 (2018–19)[2]
МестоНиш, Србија
43°19′23″N 21°53′36″E / 43.32306° СГШ; 21.89333° ИГД / 43.32306; 21.89333
ni.ac.rs

Комплексот вклучува универзитетска библиотека „Никола Тесла“; Технолошкиот факултет е во Лесковац, а Педагошкиот факултет е во Врање.

Историја уреди

Универзитетот во Ниш бил инкорпориран како независна институција за давање дипломи на 15 јуни 1965 година.

Во 1960 година започнале првите додипломски програми во Ниш под академско покровителство на Универзитетот во Белград. Тие биле институционализирани како факултети за право и економија, медицина и инженерство.

Универзитетот го започнал своето независно делување со 234 наставници со полно работно време и 6.800 студенти. Со порастот на бројот на студенти, развојот на нови научни дисциплини, но и се поизразените потреби за стопанството и општествените дејности, со тек на време се реорганизирале постоечките и основале нови факултети.

Временска рамка уреди

 
Зградата на Универзитетот
 • 1968: Катедрата за електроника прераснала во Факултетот за електронско инженерство;
 • 1970: двата оддели на Правниот и Економскиот факултет станале независни факултети;
 • 1971: Одделенијата за машинско и градежно инженерство станале посебни, независни факултети. Во истата година, Филозофскиот факултет е основан со седум оддели: математика, физика, хемија, социологија, психологија, англиски и физичко образование;
 • 1972: Факултетот за безбедност при работа израснал од Градежниот факултет;
 • 1979: Основан е Технолошкиот факултет;
 • 1987: Во составот на Филозофскиот факултет била вклучена Катедрата за српски јазик и литература;
 • 1993: Факултетот за педагогија во Врање ја запишал првата генерација ученици;
 • 1995: Во составот на Градежниот факултет бил вклучен Оддел за Архитектура;
 • 1998: Во составот на Филозофскиот факултет била вклучена Катедрата за историја. Истата година на Факултетот за ликовна уметност и на Факултетот за применета уметност и дизајн на Белградскиот универзитет за уметност ги отвориле своите академски оддели во Ниш;
 • 1999: Факултетот за наука и математика и Факултетот за физичка култура произлегле од Филозофскиот факултет;
 • 2000: Основани шест нови оддели: Географија и биологија со екологија (придружено на Факултетот за наука и математика), Филозофија, педагогија, словенски и балкански студии и ликовни уметности (приложени на Филозофскиот факултет);
 • 2002: Факултетот за ликовни уметности е основан со три студиски опции - за визуелни уметности, применети уметности и музика - претходно функционирале на Катедрата за ликовни уметности на Филозофскиот факултет;
 • 2004: формиран е нов оддел на Филозофскиот факултет: Одделот за новинарство;
 • 2008: Катедрата за српски јазик и литература на Филозофскиот факултет била поделена на Катедрата за српски јазик и на Катедрата за српска и компаративна книжевност.
 • 2013: формиран е нов оддел на Филозофскиот факултет: Одделение за француски јазик;
 • 2017: Основан е Факултетот за земјоделство во Крушевац

Организација уреди

Универзитетот денес има четиринаесет академски единици:

 • Земјоделски факултет во Крушевац
 • Факултет за градежништво и архитектура
 • Економски факултет
 • Факултет за електронско инженерство
 • Факултет за уметности
 • Правен факултет
 • Машински факултет
 • Медицински факултет
 • Факултет за безбедност при работа
 • Филозофски факултет
 • Факултет за физичка култура
 • Факултет за наука и математика
 • Технолошкиот факултет во Лесковац
 • Факултет за обука на наставници во Врање

Повеќето од факултетите имаат структура составена од оддели, одделенија или специјалности, нудејќи можности за студирање и истражување на додипломски и постдипломски студии, вклучувајќи и можности за добивање на докторски студии.

Наставниот кадар се зголемил на 1.558, а неговото студентско тело изнесува повеќе од 29.000, меѓу кои и 71 странски студенти.

Досега повеќе од 49.000 студенти дипломирале на универзитетот, 2.254 магистрирале, а 1.275 успешно ги бранеле своите докторски дисертации.

Универзитетска зграда уреди

Главните канцеларии на универзитетот се наоѓаат во една од најрепрезентативните градски структури, градби изградени кон крајот на 19 век, кој во 1979 година формално бил признаен како културно богатство од големо значење.

Зградата е изградена во 1887 година, во центарот на градот, на десниот брег на реката Нишава. Објектот е во неоренесансен стил, дизајниран од непознат виенски архитект. За првпат во него бил сместен Окружниот суд, окружната влада и воениот штаб, а потоа, од 26 јули 1914 до 16 октомври 1915 година, кога Ниш бил српскиот воен главенград, зградата била седиште на српската влада и нејзиното министерство за внатрешни работи. Формалното започнување на војната било прогласено од Австроунгарија на 28 јули 1914 година.

Во 1930 година, зградата станала административно седиште на округот Морава, по Втората светска војна се сместила Окружната администрација, додека во 1967 година таа била доделена на трајна употреба на универзитетот.

Во 2008 година, по повод 120-годишнината од израдбата на објектот, универзитетот извршил градежни работи за да овозможи пристап на лицата со инвалидност до сите универзитетски установи.

Надворешни врски уреди

 1. „ЗАКОН О БУЏЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 2020. ГОДИНУ“ (PDF). parlament.gov.rs. Народна скупштина Републике Србије. Посетено на 20 February 2020.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име 201819stats.
 3. „Уписани студенти, 2018/2019. школска година“ (PDF). stat.gov.rs (српски). Statistical Office of the Republic of Serbia. 25 June 2019. Посетено на 30 June 2019.