Трета тетовска парохија

Третата тетовска парохија е парохија која е под јурисдикција на Архиерејското намесништво од Тетово со главна парохиска црква „Св. Богородица“ во населбата Горна Чаршија. Неа ја опслужува протојереј-ставрофор Томислав Јосифовски. Во состав на оваа парохија покрај дел од градот опфатени се и селата: Сараќино, Долно и Горно Палчиште и Мала Речица.[1].

Цркви и манастириУреди

Парохијата има 6 цркви и тоа во:

име населено место изградена слика
Црква „Св. Богородица“ Тетово 1903/4 (втора)  
Црква „Св. Атанасиј“ Сараќино крај на 20 век
Црква „Рождество на Пресвета Богородица“ Сараќино  
Црква „Св. Спас“ Долно Палчиште 1922
Црква „Св. Кирил и Методиј“ Горно Палчиште
Црква „Св. Ѓорѓи“ Мала Речица 13 век(прва), 1936(втора)  

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „црквите и манастирите во Тетовското Архиерејско Наместништво“. Архиерејско намесништво Тетово. Посетено на 2010-04-25.