Трета ресенска парохија

Трета ресенска парохија — македонска православна парохија, дел од Ресенското архијерејско намесништво на Преспанско-пелагониската епархија на МПЦ - ОА. Парохијата опфаќа дел од градот Ресен со градската црква „Св. Ѓорѓи“ како седиште на парохијата и селата Долна Бела Црква, Сопотско, Златари, Горно Дупени, Евла, Петрино, Болно, Избишта, Лева Река и Крушје. Старешина на парохијата е јереј Михаил Матвеев (сос. 2016).

Цркви

уреди

Ова е список на црквите во парохијата.[1] Можно е списокот да е нецелосен.

име населено место изградена слика
Црква „Св. Ѓорѓи“
(парохиска црква)
Ресен  
Црква „Св. Константин и Елена“ Долна Бела Црква 1888  
Црква „Св. Петар“ Долна Бела Црква 20ти години на 20 век
Црква „Св. Петар“ Сопотско 1862
Црква „Св. Константин и Елена“ Сопотско 1972
Црква „Св. Димитриј“ Златари 1852  
Црква „Св. Никола“ Златари 1681
Црква „Св. Атанасиј“ Златари 1991
Црква „Св. Теодор Тирон“ Горно Дупени 1849  
Црква „Св. Атанасиј“ Горно Дупени 1991
Црква „Воведение на Пресвета Богородица“ Евла 1848  
Црква „Вознесение Христово“ Евла  
Црква „Св. Никола“ Евла
Црква „Св. Јован Крстител“ Петрино 1995
Црква „Св. Симеон Столпник“ Петрино
Црква „Св. Атанасиј“ Болно 1846  
Црква „Св. Наум Охридски“ Болно 1965  
Црква „Св. Троица“ Болно 1924
Црква „Св. Никола“ Болно 14 век
Црква „Св. Никола“ Избишта 14-16 век
Црква „Св. Никола“ Лева Река 1859  
Црква „Св. Петка“ Лева Река 1994
Црква „Св. Никола“ Горно Крушје
Црква „Вознесение Христово“ Горно Крушје  

Наводи

уреди
  1. Јелена Павловска, Наташа Ниќифоровиќ и Огнен Коцевски (2011). Валентина Божиновска (уред.). Карта на верски објекти во Македонија. Менора - Скопје: Комисија за односи во верските заедници и религиозните групи. ISBN 978-608-65143-2-7.