Торлачки дијалект

(Пренасочено од Торлачки говор)

Торлачки говор — јазичен поим кој се користи да се означат група македонски, српски и бугарски дијалекти. Торлачките говори ги зафаќаат југоисточните српски дијалекти, крајните западни бугарски дијалекти и северноисточните македонски дијалекти (кумановскиот, кратовскиот и кривопаланечкиот). Овие дијалекти ги зборуваат три народи: Македонци, Срби и Бугари.[1] Во Романија овој дијалект го зборуваат Хрватите наречени Крашовани. Според УНЕСКО, торлачкиот говор е загрозен и е класифициран во групата на ранливи јазици.[2]

Торлачки говор
Застапен воСрбија, Бугарија, Македонија, Косово, Романија
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3
Linguistsrp-tor
{{{mapalt}}}
Подрачјето на торлачките говори.

Наводи

уреди

Поврзано

уреди