Тораница

рудник на олово и цинк во североисточна Македонија

Тораницарудник за олово и цинк, на планината Осогово во североисточна Македонија. Се наоѓа на територијата на Општина Крива Паланка, во близина на македонско - бугарската граница, во северниот дел на рудното подрачје Саса – Тораница, низ кое минуваат Каменица и Козја Река.

Тораница во рамките на Македонија
Местоположба на Тораница во Македонија
Сфалерит од Тораница

Настанок

уреди

Наоѓалиштето настанало олигоценот и миоценот.[1] со минерализацијата на оловото и цинкот во Осоговско-малешевската вулканска област. Според условите на настанок, Тораница е хидротермално метасоматско наоѓалиште во скарновски облик.

Геолошка градба

уреди

По геолошката градба, наоѓалиштето е метаморфна сложенка од гнајсеви, кварцово–графит шкрилци и други составници, како и терцијарни вулкански карпи (кварцлатити)[2].

Руди

уреди

Содржината на главните метали во наоѓалиштето во просек е: 5% олово, 3% цинк, но и мало количество на сребро (20 грама на тон)[2]. Главни рудни минерали и носители на оловно-цинковото оруднување се галенитот и сфалеритот, а потоа пиритот, пиротинот, магнетитот, самородниот бизмут, бизмутинот, халкопиритот, енаргитот и други.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Група автори (2016). „Појави на вулканизам на територијата на Република Македонија“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 58. ISBN 978-9989-110-90-0.
  2. 2,0 2,1 Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Тораница“. Македонска енциклопедија. , книга II (М-Ш). Скопје: МАНУ. стр. 1496. Text "series " ignored (help)

42°6′58″N 22°31′3″E / 42.11611° СГШ; 22.51750° ИГД / 42.11611; 22.51750