Еднобоштво

(Пренасочено од Монотеизам)

Еднобоштво или монотеизам значи верување во еден, единствен Бог. Во пракса монотеистичката религија се стреми кон верување за еден бог кој владее со цел универзум. Такви религии се јудаизмот, исламот, христијанството, хиндуизмот. Некои источни религии како ваишава, саива, сикизмот имаат монотеистички карактер.

Бог во Создавањето на Адам , фреска од Микеланџело (околу 1508-1512)