Тврдината Маркели се наоѓа во близина на градот Карнобат, Бугарија. На ова место се одвила битката помеѓу бугарската војска и војската на византискиот цар Константин V Копроним во 756 година. Подоцна, во 792 година Константин VI бил поразен од страна на хан Кардам. Во 811 година, византискиот цар Никифор I бил поразен на истото место од хан Крум. Се смета дека тврдината била разрушена во 1090 година за време на кумански напад.

Маркели
Карта
Општи податоци
ГрадКарнобат
ЗемјаБугарија