Градба[1][2] — постојан неподвижен објект направен од луѓето, изворно како засолниште, подоцна со различните потреби на луѓето со различни намени. Витрувиј или Витрувиус во “За архитектурата” или “De Architectura” пишува: “Почнаа, некои да прават засолништа од лисја, некои да копаат пештери под ридовите, некои да прават преплети со кал, имитирајќи ги гнездата на ластовиците и нивните методи на градење. Потоа гледајќи ги засолништата на другите и додавајќи на нивните идеи нови работи од ден на ден правеа подобри засолништа. Бидејќи луѓето по природа беа склони на подучување и имитација, тие напреднаа со своите откритија, како денес што се гледа со различни типови на градби.”

Градба

Постојат различни категории на градби и типови на градби.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди

Извори

уреди
  • Витрувиус. (1931). За Архитектурата, издание 1. Лондон: Вилијам Хајнеман
  • Витрувиус. (1933). За Архитектурата, издание 2. Лондон: Вилијам Хајнеман