Таџичка Советска Социјалистичка Република

Таџичката Советска Социјалистичка Република била една од републиките на Советскиот Соjуз. Таа била образувана на 14 октомври 1924 како Таџичка Автономна Советска Социјалистичка Република (Таџичка АССР) во составот на Узбекистанската ССР.

Республикаи Советии Социалистии Тоҷикистон
Знаме на Таџикистанска ССР
Знаме на Таџикистанска ССР
Грб на Таџикистанска ССР
Девиза: Пролетарҳои ҳамаи мамлакатҳо, як шавед!
Главен град Душанбе
Образувана 14 октомври 1924
Во составот на СССР од 14 октомври 1924
до 26 декември 1991
Површина
143 100 км2
8-та во СССР
Население
5 112 000 луѓе (1989)
8-та во СССР
Густина
35,7/км2
10-та во СССР

Од 5 декември 1929 е советска република во составот на Советскиот Соjуз. На 9 септември 1991, по добивањето на независноста, таа е преименувана во Република Таџикистан.

Поврзано

уреди