Родител — оној кој родил односно обезбедил потомство. Машките и женските единки се парат, и раѓаат потомство, со што машкиот родител станува татко, а женскиот родител станува мајка.

Родители

Родителите како мотив во уметноста и во популарната култура

уреди

Надворешни врски

уреди
  1. И. С. Тургењев, Оцеви и деца. Београд: Просвета, 1961.
  2. Descendents – Milo Goes To College (пристапено на 26.6.2022)
  3. Discogs, Disciplina Kičme – Зелени Зуб Na Planeti Dosade (пристапено на 10.9.2022)