Бели мугри (награда)

Наградата „Бели мугри“ е награда за најдобар поетски ракопис за автор до 35-годишна возраст која ја доделува ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ од Скопје. Наградата се врачува на 20 декември на манифестацијата „Денови“, која оваа установа ја организира традиционално во чест на раѓањето на македонскиот поет и културно-општествен деец Кочо Рацин.

ДобитнициУреди

Досегашни добитници на наградата „Бели мугри“ се некои од позначајните македонски поети од помладата генерација:

2009 - Маја Апостолоска („Именувањето“)

2010 - Жарко Кујунџиски („Мојата Сузан повторно девојка“)[1]

2011 - Елена Пренџова („Пораки од морето“)

2012 - Звонко Танески („Нежност без гарантен лист“)[2]

2013 - Снежана Стојчевска („Под нулата“)[3]

2014 - Марта Маркоска („Црни дупки во нас“)[4]

2015 - Марина Мијаковска („Постела на тишината“)[5]

2016 - Стефан Марковски („Сиво сјаат вселените“)[6]

2017 - Надица Лешникоска („Кирија за срце“)[7]

2018 - Катерина Гогова („Пад во немирна вода“)[8]

2019 - Јосип Коцев („Музеј на чувствата“)[9]

КатегорииУреди

НаводиУреди

  1. "Бели Мугри за Жарко Кујунџиски". Вечер. 08.12.2010. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  2. "Звонко Танески добитник на наградата Бели Мугри". а1он. 10.12.2012. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  3. "Бели мугри за „Под нулата" на Снежана Стојчевска". Радио Слободна Европа. 8 декември 2013. На |first= му недостасува |last= (help)
  4. "Наградата „Бели мугри" за Марта Маркоска". Република. 19.12.2014. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  5. "Награда „Бели мугри" за Марина Мијаковска". Вечер. 01.12.2015. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  6. "Наградата „Бели мугри" за 2016 година ја доби Стефан Марковски". Мкд. 02.12.2016. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  7. "Поетесата Надица Лешникоска е годинашен лауреат на наградата „Бели Мугри"". Скај. 15.12.2017. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  8. "Катерина Гогова добитник на наградата „Бели мугри" за 2018". Бриф. 30.11. 2018. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  9. Јосип Коцев е добитник на наградата „Бели мугри“ за 2019 година