Српска заедница во Македонија

Српска заедница во Македонија — здружение на граѓани во Македонија, регистрирано во 1991 година во Скопје. Целта на ова здружение е зачувување на идентитетот, културата и јазикот на Србите во Македонија и одбележување на значајни датуми од историјата на Србите.

Српска заедница во Македонија
Zaednica logo.jpg
КратенкаСЗМ
Основана18 јуни 1991
МестоСкопје
РегионМакедонија
Претседател на Српска заедницаГордана Јовиќ Стојковска
Главно телоПретседателство на заедница
Мреж. местоsrpska.com

ИсторијатУреди

Српската заедница во Македонија е формирана на основачкото собрание на 18 јуни 1991 година во Куманово, а е регистрирана на 26 јуни 1991 година во Скопје. Српската заедница во Македонија ја сочинуваат пет региони: Скопскиот, Кумановскиот, Тетовскиот, Пробиштипскиот и Валандовско-Гевгелискиот.

АктивностиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди