Список на руски воздухопловци

список на статии на Викимедија

Овој список на на руски и советски воздухопловци содржи значајни воздухопловци на Руската Империја, Советскиот Сојуз и Руската Федерација . Мнозинството пилоти наведени овде служеле во Империјалското руско воено воздухопловство, Советското воено воздухопловство или модерното руско воено воздухопловство (или продолжуваат да служат во второто)

Членовите на воздухопловните екипи наведени подолу или извршиле забележителни подвизи во авијацијата, имале високи позиции во руската воена авијација и / или добиле национални или меѓународни одликувања за нивната авијациска служба.

Руски азбучен список Уреди

А Уреди

 • Всеволод Абрамович, пионер воздухопловец убиен при несреќа, пронаоѓач на леталото А<i>брамович Флајер</i>
 • Павел Аргеев, третиот најуспешен борбен ас на Русија за време на Првата светска војна во Русија и Франција[1]

Б Уреди

Ч Уреди

 • Валери Чкалов, го летал првиот прекуконтинентален лет со авион над Северниот пол, херој на Советскиот Сојуз

Д Уреди

 • Михаил Девјатаев, летачки ас од Втората светска војна, награден со Орденот на Ленин, Орденот на Црвен Банер, Орденот на патриотската војна и е прогласен за херој на Советскиот Сојуз
 • Марија Долина, пилотка бомбардер, херој на Советскиот Сојуз

Ф Уреди

 • Виктор Федеров, летачки ас, го добил орденот <i>Legion d'honneur</i> и уште два други француски ордена за време на Првата светска војна[2]
 
Гризодубова

Г Уреди

 • Николај Гастело, првиот советски пилот кој го насочил својот запален авион кон копнената цел, херој на Советскиот Сојуз
 • Полина Гелман, пилотка-бомбаш од Втората светска војна, една од ноќните вештерки, херој на Советскиот Сојуз
 • Јуриј Гилшер, летачки ас од Првата светска војна, му биле доделени четири одликувања за храброст[3]
 • Александар Голованов, главен маршал за авијација на крајот на Втората светска војна, командант на авијацијата со долг дострел
   
  Громов
 • Сергеј Грицевец, борбен ас за време на Шпанската граѓанска војна и Битката кај Калхин Гол и првиот што бил одликуван двапати како херој на Советскиот Сојуз
 • Валентина Гризодубова, една од првите советски жени пилотки и херои на Советскиот Сојуз, поставила рекорд за ултра долги летови на жени
 • Михаил Громов, поставил рекорд за време на трансконтиненталниот лет над Северниот пол, го основал Институтот за истражување на летови Громов, херој на Советскиот Сојуз

И Уреди

 • Владимир Иљушин, тест пилот за ОКБ Сухој, херој на Советскиот Сојуз

К Уреди

 • Николај Каманин, поларен воздухопловец, меѓу првите одликувани како херој на Советскиот Сојуз, ги обучил првите космонаути, од кои попознати се Јуриј Гагарин, Герман Титов и Алексеј Леонов
 • Рафаел Капрелјан, тест пилот, носител на 10 светски рекорди за хеликоптери, херој на Советскиот Сојуз
 • Александар Казаков, најуспешниот руски летачки ас од Првата светска војна, првиот што извршил воздушно удирање и преживеал[4]
 • Тимофеј Kрјукин, борбен ас за време на Шпанската граѓанска војна, Втората кинеско-јапонска војна и Втората светска војна, двоен херој на Советскиот Сојуз
 • Сергеј Кудјаков, маршал за авијација за време на Втората светска војна
 • Владимир Кокинаки, тест пилот, поставил дваесет и два светски рекорди, херој на Советскиот Сојуз (двапати)
 • Николај Кокорин, летачки ас од Првата светска војна, добитник на три награди за храброст[5]
 • Зинажда Кокорина, пилот и инструктор за летање, во 1925 година станал првиот воен пилот во светот
 • Галина Гавриловна Корчуганова, тест пилотка и прва светска шампионка во аеробатика за жени [6]
 • Иван Кожедуб, сојузничкиот „Ас на асовите“ во Втората светска војна, заслужен за шеесет и четири победи,[7][8] трикратен добитник на Орденот на Ленин
 • Сергеј Крамаренко, борбен ас во Втората светска војна и Корејската војна, херој на Советскиот Сојуз
 • Степан Кретов, пилот на бомбардери со долг дострел за време на Втората светска војна, двоен херој на Советскиот Сојуз
 • Евграф Крутен, борбен ас од Првата светска војна, полетал и добил одликувања од страна на Империјалските руски и француските воздухопловни сили
 • Павел Кутахов, борбен ас од Втората светска војна, главен маршал за авијација за време на ерата на Леонид Брежњев, двоен херој на Советскиот Сојуз

Л Уреди

 • Ернст Леман, летачки ас од Првата светска војна, добитник на четири медали за галантерија[9]
 • Сигизмунд Леваневски, поларен воздухопловец, меѓу првите што ја добил честа да биде одликуван за херојот на Советскиот Сојуз, почина во обид за трансполарен лет
 • Анатолиј Лиапидевски, поларен воздухопловец, првиот човек што ја добил почеста за херој на Советскиот Сојуз, генерал-мајор на авијацијата
 • Лидија Литвјак, пилот од Втората светска војна, една од двете женски борбени аса во светот, херој на Советскиот Сојуз
 • Иван Лоико, летачки ас од Првата светска војна, добитник на пет награди за храброст[10]

М Уреди

 
Меклин
 
Миронов
 • Донат Макијонек, летачки ас на Царската руска воздушна служба во Првата светска војна и примател на 15 ордени за храброст [11]
 • Алексиј Маресеев, борец од Втората светска војна, херој на Советскиот Сојуз, прототип за „Приказната за вистински човек“
 • Наталија Меклин, пилотка-бомбаш од Втора светска војна и една од ноќните вештерки, херој на Советскиот Сојуз
 • Арсени Миронов, инженер за воздухопловство и воздухопловец, научник во авионската аеродинамика и тестирање на летот
 • Василиј Молоков, поларен воздухопловец, меѓу првите што ја добиле честа на херојот на Советскиот Сојуз, генерал-мајор за авијација

Н Уреди

 • Иван Нагурски, првиот поларен воздухопловец
 • Петар Нестеров, пронаоѓач и пионер на аеробатиката, првиот пилот кој ја извел аеробатската јамка, починал додека ја постигнал првата воздушна борбена победа во светот со воздушно удирање во австриски авион за време на Првата светска војна
 • Александар Новиков, главен маршал за авијација за време на Втората светска војна, двапати одликуван за херој на Советскиот Сојуз
   
  Нестеров

О Уреди

 • Принцот Александар Оболенски, „Летечкиот Славјанин“, руски имигрант РАФ пилот од Втората светска војна
 • Иван Орлов, летачки ас од Првата светска војна, служел и добил ордени за храброст и од империјалните руски и од француските влади[12]
 • Василиј Осипов, пилот бомбардер од Втората светска војна, двапати одликуван за херој на Советскиот Сојуз

П Уреди

 
Попова
 • Евгениј Пепељаев, врвен советски борбен ас во Корејската војна, херој на Советскиот Сојуз
 • Александар Пишванов, летачки ас од Првата светска војна, примател на пет ордени за храброст[13]
 • Виктор Покровски, летачки ас од Првата светска војна, првиот руски пилот кој фатил непријателски авион и пилот
 • Александар Покришкин, борбен ас од Втората светска војна, заслужен за 59 поединечни победи, трипати прогласен за Херој на Советскиот Сојуз, Маршал на авијацијата
 • Надежда Попова, водач на ескадрила во ноќните вештерки
 • Виталиј Попков, еден од најдобрите борбени асови од Втората светска војна, заслужен за 41 поединечна победа, двоен херој на Советскиот Сојуз
 • Александар Прокофиев де Северски, поморски воздухопловец од Првата светска војна, пионер и пронаоѓач на руско-американската авијација
 • Георгиј Прокофиев, балонист кој ја координирал програмата за воени стратосферски балони во 1930-тите, поставил светски рекорд по висина на СССР-1
 • Виктор Пугачиов, тест пилот и пионер на супериорност, првиот што го покажал маневрот Кобра на Пугачов за Су-27
 • Едуард Пулпе, летачки ас од Првата светска војна, добитник на награди за храброст и од империјалните руски и од француските влади[14]
 • Ендел Пусепеп, пилот на бомбардери со долг дострел, познат по летањето на советска делегација преку линијата на фронтот од Москва до Вашингтон и назад за да преговара за отворање на Западниот фронт, херој на Советскиот Сојуз

Р Уреди

 
Раскова
 • Марина Раскова, навигатор, основач на трите женски полкови за време на Втората светска војна, херој на Советскиот Сојуз
 • Григориј Речкалов, еден од најдобрите борци од Втората светска војна, заслужен за 56 поединечни победи, двапати прогласен за херој на Советскиот Сојуз
 • Евгенија Руднева, постар навигатор на Ноќните вештерки, херој на Советскиот Сојуз

С Уреди

 • Михаил Сафонов, летачки ас од Првата светска војна, примател на два ордена за храброст[15]
 • Евгениј Савицки, борбен ас од Втората светска војна, Маршал на авијацијата, двапати херој на Советскиот Сојуз
 • Ирина Себрова, пилот-бомбаш од Втора светска војна, една од Ноќните вештерки, херој на Советскиот Сојуз
 • Иван Смирнов, примател на пет руски и две странски воени одликувања, четврти рангиран борбен ас на Царската руска воздушна служба за време на Првата светска војна [16]
 • Јаков Смушкевич, командант на советската авијација во Шпанската граѓанска војна и во Битката кај Калхин Гол, двоен херој на Советскиот Сојуз
 • Нелсон Степанијан, пилот -бомбардер за нуркање од Втора светска војна, уништиl голем број непријателски бродови, тенкови, автомобили, авиони и пиштоли, двa пати херој на Советскиот Сојуз
 • Владимир Стрижески, примател на Крстот на Свети Горѓи и Орден на круната на Романија, победник на седум воздушни битки за време на Првата светска војна [17]
 • Амет-кан Султан, борбен ас од Втората светска војна, двоен херој на Советскиот Сојуз, тест пилот кој загинал во авионска несреќа
 • Николај Сутјагин, врвен корејски воен советски борбен ас, херој на Советскиот Сојуз

Т. Уреди

 • Макс Таиц, научник по аеродинамика, теорија на млазни мотори и тестирање на летање на авиони, еден од основачите на Институтот за истражување на летови Громов
 • Виктор Талалихин, борец од Втората светска војна, меѓу првите што изведувал воздушни напади ноќе, херој на Советскиот Сојуз
 • Игор Ткаченко, командант на руските витези

В Уреди

 
Власов
 
Волк
 
Водопјанов
 • Константин Вакуловски, борец на Ас од Првата светска војна, добитник на три награди за галантерија[18]
 • Андреј Витрук, борбен ас од Втората светска војна, генерал-мајор на авијацијата, почестен како херој на Советскиот Сојуз и херој на Југославија
 • Павел Власов, тест пилот, херој на Руската Федерација
 • Игор Волк, тест пилот, космонаут, херој на Советскиот Сојуз
 • Михаил Водопјанов, поларен воздухопловец, херој на Советскиот Сојуз, командувал со првиот советски воздушен напад на Берлин во 1941 година

Ј Уреди

 • Васили Јанченко, второпласиран руски летечки ас од Првата светска војна[19]
 • Ана Јегорова, пилотка-бомбаш од Втора светска војна, преживеана од нацистички концентрационен логор, херој на Советскиот Сојуз
 • Кирил Јевстигнеев, еден од врвните борбени асови од Втората светска војна, заслужен за 53 поединечни победи, двоенхерој на Советскиот Сојуз

З Уреди

 • Екатерина Зеленко, пилотка од Втората светска војна, единствената жена за која некогаш се тврдело дека можела прецизно да изврши воздушно удирање, херој на Советскиот Сојуз.

Наводи Уреди

 1. Retrieved on 9 December 2010.
 2. Retrieved on 9 December 2010.
 3. Retrieved on 9 December 2010.
 4. Nieuport Aces of World War I. стр. 84.
 5. Retrieved on 9 December 2010.
 6. Bouraia, Marina (May–June 2004). „Galina Gavrilovna Korchuganova“ (PDF). International Women Pilot's Magazine. 30 (3): 20–21.CS1-одржување: датумски формат (link)
 7. Bourne, Merfyn (2013). The Second World War in the Air: The story of air combat in every theatre of World War Two. Troubador Publishing Limited. стр. 263. ISBN 978-1-78088-677-0. Посетено на 23 March 2016.
 8. Лицар неба Іван Кожедуб [Knight of the skies Ivan Kozhedub]. Internet Poltavshchyna (украински). 8 June 2010. Посетено на 22 March 2016.
 9. Retrieved on 9 December 2010.
 10. Retrieved on 9 December 2010.
 11. Nieuport Aces of World War I. стр. 85.
 12. Retrieved on 9 December 2010.
 13. Retrieved on 9 December 2010.
 14. Retrieved on 9 December 2010.
 15. Retrieved on 2 December 2010.
 16. Retrieved on 2 December 2010.
 17. Retrieved on 9 December 2010.
 18. Retrieved on 9 December 2010.
 19. Retrieved on 2 December 2010.

Користена литература Уреди