Список на острови во Македонија

список на статии на Викимедија

Ова е список на островите во Република Македонија. Бидејќи Македонија е обиколена со копно, сите острови се или езерски или речни. Најголем остров е Голем Град во Преспанското Езеро, со површина од 0,18 км². Тој е воедно и единствениот македонски остров во природно езеро — останатите се наоѓаат во вештачки и некогаш биле возвишенија на копно. На списокот се вбројани само трајни острови (чие присуство не зависи од водостојот), потврдени како обележани на физички карти или со изграден објект на нив.

Според најновите стручни истражувања, во земјата има 13 острови кои ја задоволуваат формалната дефиниција (копно од барем 1 хектар, обиколено со вода),[1] но речни острови има околу 50.

Езерски островиУреди

Дебарско ЕзероУреди

Калиманско ЕзероУреди

Преспанско ЕзероУреди

Тиквешко ЕзероУреди

Речни островиУреди

Речните острови се среќаваат во разни реки.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. "Македонија има 13 „вистински" острови!". портал ИГЕО. 13 октомври 2014. Посетено на 18 мај 2015.
 2. непостојан
 3. Какви тајни крие Калата во Калиманци
 4. Брегалнички регион: Калиманско Езеро — Македонски бисер
 5. Статија за островите во Македонија — географски портал „ИГЕО“
 6. Брушани на сателитка снимкаВикиМапија
 7. непостојан
 8. Остров во атарот на с. ДрадњаВикиМапија
 9. Топокарта на подрачјето на Кавадарци и околината во размер 1:25000 (23,6 МБ)
 10. Остров кај одливот на р. БлаштицаВикиМапија
 11. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1514680

НаводиУреди