Водостој — ниво на водата во река, езеро или вештачка акумулација во однос на дадена споредбена состојба.[1]

Водостој на реката Висла во Варшава од 20 до 26 мај 2010 г.

Графикот на промени во водостојот се нарекува хидрограф.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. ISO 772: 1996. Хидрометриски определенија – Поимник и симболи.

Надворешни врски уреди