Список на острови во Македонија

список на статии на Викимедија

Ова е список на островите во Република Македонија. Бидејќи Македонија е обиколена со копно, сите острови се или езерски или речни. Најголем остров е Голем Град во Преспанското Езеро, со површина од 0,18 км². Тој е воедно и единствениот македонски остров во природно езеро — останатите езерски острови се наоѓаат во вештачки акумулации и некогаш биле возвишенија на копно. На списокот се вбројани само трајни острови (чие присуство не зависи од водостојот), потврдени како обележани на физички карти или со изграден објект на нив.

Островот Голем Град во Преспанското Езеро

Според најновите стручни истражувања, во земјата има 13 острови кои ја задоволуваат формалната дефиниција (копно од барем 1 хектар, обиколено со вода),[1] но речни острови има околу 50 и уште низа помали езерски островчиња во акумулации.

Езерски острови

уреди

Дебарско Езеро

уреди

Калиманско Езеро

уреди

Преспанско Езеро

уреди

Тиквешко Езеро

уреди

Селемлиско Езеро

уреди

Речни острови

уреди

Речните острови се среќаваат во разни реки.

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. „Македонија има 13 „вистински" острови!“. портал ИГЕО. 13 октомври 2014. Посетено на 18 мај 2015.
  2. Какви тајни крие Калата во Калиманци
  3. Брегалнички регион: Калиманско Езеро Архивирано на 16 април 2017 г. — Македонски бисер
  4. Статија за островите во Македонија — географски портал „ИГЕО“
  5. Брушани на сателитка снимкаВикиМапија
  6. Остров во атарот на с. ДрадњаВикиМапија
  7. Топокарта на подрачјето на Кавадарци и околината во размер 1:25000 Архивирано на 13 февруари 2015 г. (23,6 МБ)
  8. Остров кај одливот на р. БлаштицаВикиМапија
  9. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1514680

Наводи

уреди