Се гледаме во Монтевидео


Се гледаме во Монтевидео е српска комедија од 2014 година по сценарио и режија на Драган Бјелогрлиќ. Тоа е продолжение на филмот Монтевидео, Бог те видео. Бил избран за српски кандидат за најдобар странски филм на 87 Оскари, но не бил номиниран.[1][2] Се гледаме во Монтевидео е снимено на повеќе локации, Параќин, Белград, Улцињ, Трст, а исто така и на шпанскиот остров Тенерифе.[3]

„Се гледаме во Монтевидео“
Постер за филмот
РежисерДраган Бјелогрлиќ
ПродуцентДејан Петровиќ
СценаристДраган Бјелогрлиќ
Главни улогиПредлошка:Листа
МузикаМањифико
КинематографијаГоран Воларевиќ
МонтажаПредлошка:Листа
ДистрибутерI Интермедиа Нетворк
ПремиераПредлошка:Филм датум
Времетраење142 минути
ЗемјаСрбија
ЈазикПредлошка:Листа

Заплет уреди

Фудбалската репрезентација на Југославија се подготвува да учествува на инаугуративното Светско првенство на ФИФА, светското првенство за машки фудбалски репрезентации што ќе се одржи во главниот град на Уругвај, Монтевидео во Светско првенство во фудбал 1930. По долго патување над Атлантскиот Океан, репрезентацијата на Југославија се најде меѓу 12 други нации, кои се натпреваруваат за Светското првенство.

Селекцијата на Југославија е аутсајдерот на турнирот и има минимални шанси за успех откако ќе биде реми со фаворитите на турнирот, Бразил. Благодарение на талентот и посветеноста на играчите, тие ги победија Боливија и Бразил во нивната групна фаза и се пласираа во нокаут фазата. Низ светот се шират вести дека Југославија го освои третото место на турнирот.

Наводи уреди

  1. „U TRCI ZA ZLATNU STATUU: Montevideo, vidimo se srpski kandidat za Oskara!“. Kurir. Посетено на 1 September 2014.
  2. „Serbia's Oscar nominee: See You in Montevideo“. InSerbia. Посетено на 2 September 2014.
  3. „Montevideo vidimo se poslednja priča o slavnim fudbalerima“. sinemanija.com. Посетено на 21 June 2018.

Надворешни врски уреди