Вестерн (англиски: Western, букв. „западен“) — правец на кинематографијата што го обработува секојдневниот живот на луѓето во средновековни САД и останатите држави на Северна Америка[1][2]. Овој жанр е популарно познат и по борбата помеѓу каубојци и индијанци, главните виновници за настанување на овој жанр. Филмовите се инспирирани од населувањето на европските доселеници на американскиот континент, особено населувањето од исток кон запад.

Џон Вејн во филмот од 1961 година, Команчероси

Наводи уреди

  1. Rubin, Joan Shelley; Casper, Scott E., уред. (2013). The Oxford Encyclopedia of American Cultural and Intellectual History (англиски). 2. Oxford University Press. стр. 557. ISBN 978-0-19-976435-8.
  2. Carter, Matthew (2014). Myth of the Western: New Perspectives on Hollywood's Frontier Narrative (англиски). Edinburgh University Press. ISBN 9780748685592.