Северна Унгарија

Северна Унгарија (унгарски: Észak-Magyarország) е една од седумте унгарски статистички региони.

Северна Унгарија

ГеографијаУреди

Опфаќа три окрузи во потполност и еден делумно и тоа:

Центарот на регијата е градот Мишколц

Северен унгарски регионУреди

(Во заградите, покрај котарското име и оригиналното Унгарско име, се податоци за бројот на жителите од пописот од 1 јануари 2005 година.)

Боршод-Абауј-Земплен (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)Уреди

Хевеш (Heves megye)Уреди

Ноград (Nógrád megye)Уреди

Туристички знаменитостиУреди

ЗамоциУреди

Поголеми градовиУреди

Мишколц, Егер, Шалготарјан, Озд, Казинцбарцика, Шарошпатак, Шатораљаујхељ, Тисаујварош, Токај, Ѓенѓеш, Хатван, Балашаѓармат.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди