Боршод-Абауј-Земплен

Боршод-Абауј-Земплен
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Грб на округот
HU county Borsod Abauj Zemplen.svg
Регион Северна Унгарија
Административен центар Мишколц
Површина 7.247,17 км2
Број на население 709.634 (2008)
Густина на населението 97,9 /км2
Број на населени места 358
Веб страница www.baz.hu
 Унгарија

Боршод-Абауј-Земплен, (унгарски: Borsod-Abaúj-Zemplén megye) е еден од окрузите на регионот голема котлина и северна Унгарија во Унгарија, кој се наоѓа во североисточниот дел на државата.

Округот Боршод-Абауј-Земплен своите граници ги дели со Словачка и унгарските окрузи Ноград, Хевеш, Хајду-Бихар и Саболц-Сатмар-Берег. Површината на округот изнесува 7.247,17 км2, а административен центар на округот е градот Мишколц. По големина е втор округ во Унгарија, после округот Бач-Кишкун. Исто така се наоѓа и на второ место според бројот на население, веднаш после Пешта.

Надворешни врскиУреди


35п| Окрузи на Унгарија
Бач-Кишкун  •  Барања  •  Бекеш  •  Боршод-Абауј-Земплен  •  Чонград  •  Фејер  •  Ѓер-Мошон-Шопрон  •  Хајду-Бихар  •  Хевеш  •  Јас-Наѓкун-Солнок  •  Комаром-Естергом  •  Ноград  •  Пешта  •  Шомоѓ  •  Саболч-Сатмар-Берег  •  Толна  •  Ваш  •  Веспрем  •  Зала  •  Фотографии