Осетијците или Осетите се луѓе со иранско потекло кои живеат на Кавказ . Тие се потомци на едно сарматско племе, Алан .

Осети
Северна и Јужна Осетија
Кралството Аланија помеѓу 10 и 12 век (според осетискиот историчар Руслан Сулејманович Бзаров)
Раселување на осетиските племиња, 13-20. век
Осетија носија од 18 век
Народни носии од Јужна Осетија
Војници на Јужна Осетија на воената парада на Чинвал во 2009 година

Име уреди

Предците на Осетите биле познати како Алани . Друго име што се користело за Алан било Јаси (на унгарски, руски, грузиски ). Се верува дека модерното име Осет е родено од ова име. Осетијците се нарекуваат себеси со името Ирони ( Иранците, Ариевците ).

Изобилство на население уреди

Денес, околу 700,000 Осетијци живеат на Кавказ. Повеќето живеат во Република Северна Осетија-Аланија (дел од Руската Федерација ) и Република Јужна Осетија (формално дел од Грузија, но всушност е независна држава).

Осетијците го формираат етничкото мнозинство во двете републики. Во Северна Осетија-Аланија, Осетијците сочинуваат 65% (2010) од населението, додека во Јужна Осетија тие сочинуваат 89% (2012).

Јазик и религија уреди

Осетскиот јазик е еден од источноиранските јазици . Според религијата, Осетите се претежно православни христијани, а има и муслимани .

Историја уреди

Од крајот на 1-ви до втората половина на 4 век од н.е., осетиските предци, Аланите, имале врховен авторитет над моќната Конфедерација на сарманските племиња. Кинески извори кои датираат од 3 и 5 век од н.е. споменуваат меѓу Каспиското и Црното Мориња Кралството Јанкаи, кое го сменило името во Кралството Аланлиао, и кое било вазално до државата Канџу ( Согдија ). Забележано е дека облеката и начинот на живот на жителите на државата Аланлиао биле исти како оние на жителите на Согдијана.

72 години по Христа, Аланците, во сојуз со другите племиња, ги напаѓале Ерменија и Медија . Во четвртиот век, дел од Алан, под притисок на Хуните, се пресели на запад.

На крајот на четвртиот и почетокот на петтиот век, го наоѓаме Алан во неколку региони на Западна Европа . 406 . Аланците го преминале Рајна и ја нападнале Гал (денешна Франција ). Тука Аланците се поделиле во две групи. Една група се приклучи на Римското Царство и остана во Галија. Втората група е 409 . ја нападнал Иберскиот Полуостров, каде се формирала државата Алан. Постојат 418 држави Алан. ги уништил западните готи . Под притисок на Западните готи 429 . Во годината Алан, вандалите и светците се преселиле во Северна Африка, каде го формирале Кралството вандал-Алан, кое постоело нешто повеќе од 100 години, сè додека не биде уништено од Византијците .

Аланците, кои останале во Галија, повремено биле во служба на Римското Царство и повремено биле во сојуз со Готите . Возраст 439 година . е новата држава Алан формирана на подрачјето на денешниот град Орлеанс . Сепак, оваа држава била уништена и Аланците подоцна се асимилирале во другите западноевропски народи и престанале да постојат како нација.

Аланците кои останале во регионот на Кавказ под власта на Хуните се преселиле малку подалеку на југ, до самите планини на Кавказ. Помеѓу десеттиот и дванаесеттиот век, Аланија била значајна земја во регионот на Кавказ. Кралевите на Алана имале голема моќ и меѓународен углед. Најголемата моќ на Алани ја достигна во времето на кралот Дургулел во единаесеттиот век, кого странските хроники од тоа време го нарекуваат Дургулел Велики. Во 13 век, Аланија била уништена од монголските напаѓачи.

Еден дел од Алан во 1239 година се преселиле во Унгарија, каде биле познати како Јаси . Нивните унгарски потомци денес живеат во унгарската област округот Јас-Накикун-Солнок, зборуваат унгарски и се сметаат за етничка група на Унгарци, но свеста за нивното потекло е зачувана.

Во времето на Советскиот Сојуз, на потомците на Алан, Осетијците, им биле дадени две автономни територии: Автономната Република Северна Осетија (во рамките на Русија) и Автономниот регион на Јужна Осетија (во рамките на Грузија). По осамостојувањето на Грузија ( 1991 ), Јужна Осетија исто така прогласи своја независност и денес постои како независна држава со ограничено меѓународно признание. Северна Осетија неодамна го смени своето име во Северна Осетија-Аланија, како одраз на нејзината поврзаност со средновековното кралство.

Поврзани народи уреди

По јазик, најтесно поврзани со Осетите се Јагнобијците (народот се населил во Таџикистан ), потоа Паштуните и Памирите, како и другите ирански народи .

Некои истражувачи за потеклото на Србите и Хрватите сметаат дека Србите и Хрватите биле исто така племиња на Алана,[1][2] така што и Србите и Хрватите би можеле во извесна смисла да се сметаат за осетијски роднини. Според овие тврдења, Србите и Хрватите првично живееле во населбата Алан северно од Кавказ, од каде се преселиле во Средна Европа за време на инвазијата Хун, каде на крајот се споиле со Словенците, на кои им го оставиле името (За повеќе информации, видете статии: Ирански теорија за потеклото на Србите и иранската теорија за потеклото на Хрватите ).

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Реља Новаковић, Још о пореклу Срба, Београд, 1992.
  2. Миодраг Милановић, Српски стари век, Београд, 2008.

Надворешни врски уреди