Светско првенство во ракомет за жени 2005

Светско првенство во ракомет за жени 2005 — 17-то Светско првенство во ракомет за жени кое се одржало во Русија. На турнирот вкупно учествувале 24 репрезентации.

Светско првенство во ракомет за жени 2005
Податоци за турнирот
Домаќини Русија
Датуми5 декември – 18 декември
Екипи24 (од 5 конфедерации)
Конечен исход
Првак Русија (2 титула)
Второпласиран Романија
Третопласиран Унгарија
Четвртопласиран Данска

Златниот медал го освоила репрезентацијата на Русија, победувајќи ја Романија во финалето, додека бронзениот медал го освоила Унгарија.

Квалификациони групи

уреди
Група A Група B Група C Група D
  Јапонија   Норвешка   Данска   Франција
  Русија   Унгарија   Полска   Украина
  Холандија   Словенија   Австрија   Романија
  Кина   Ангола   Бразил   Македонија
  Хрватска   Јужна Кореја   Брег на Слоновата Коска   Аргентина
  Уругвај   Австралија   Германија   Камерун

Прва фаза

уреди
     Екипата продолжува во Главна фаза

Група A

уреди

Натппреварите се одиграни во Ледена палата.

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Русија 5 5 0 0 176 110 +66 10
0   Холандија 5 4 0 1 145 123 +22 8
0   Хрватска 5 3 0 2 165 126 +39 6
0   Кина 5 2 0 3 154 146 +8 4
0   Јапонија 5 1 0 4 152 155 −3 2
0   Уругвај 5 0 0 5 73 205 −132 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

5 декември
16:00
Холандија   29–27   Хрватска Ледена палата
Гледачи: 500
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(17–11)
(Извештај )

5 декември
19:00
Русија   43–16   Уругвај Ледена палата
Гледачи: 1,000
Судии: Хорачек, Новотни (CZE)
(25–8)
(Извештај )

5 декември
21:00
Јапонија   27–33   Кина Ледена палата
Гледачи: 300
Судии: Борд, Бај (FRA)
(18–14)
(Извештај )

6 декември
17:00
Уругвај   8–29   Холандија Ледена палата
Гледачи: 250
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(4–17)
(Извештај )

6 декември
19:00
Кина   20–36   Русија Ледена палата
Гледачи: 500
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(9–16)
(Извештај )

6 декември
21:00
Хрватска   31–30   Јапонија Ледена палата
Гледачи: 200
Судии: Муро, Родригес (ESP)
(11–14)
(Извештај )

7 декември
17:00
Јапонија   44–22   Уругвај Ледена палата
Гледачи: 200
Судии: Лицис, Столаровс (LAT)
(24–10)
(Извештај )

7 декември
19:00
Русија   34–22   Холандија Ледена палата
Гледачи: 500
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(16–10)
(Извештај )

7 декември
21:00
Кина   29–35   Хрватска Ледена палата
Гледачи: 200
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(16–18)
(Извештај )

9 декември
17:00
Холандија   35–27   Јапонија Ледена палата
Гледачи: 200
Судии: Соуза, Переира (BRA)
(19–13)
(Извештај )

9 декември
19:00
Русија   29–28   Хрватска Ледена палата
Гледачи: 1,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(18–16)
(Извештај )

9 декември
21:00
Уругвај   18–45   Кина Ледена палата
Гледачи: 200
Судии: Думбија, Гбела (CIV)
(7–24)
(Извештај )

10 декември
17:00
Холандија   30–27   Кина Ледена палата
Гледачи: 300
Судии: Хорачек, Новотни (CZE)
(14–16)
(Извештај )

10 декември
19:00
Јапонија   24–34   Русија Ледена палата
Гледачи: 2,500
Судии: Кабраш-Чи, Кохладузан (IRI)
(8–17)
(Извештај )

10 декември
21:00
Хрватска   44–9   Уругвај Ледена палата
Гледачи: 400
Судии: Соуза, Переира (BRA)
(20–3)
(Извештај )

Група B

уреди

Games played in ПСКК.

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Унгарија 5 4 1 0 180 113 +67 9
0   Јужна Кореја 5 3 0 2 173 155 +18 6
0   Норвешка 5 3 0 2 155 112 +43 6
0   Словенија 5 2 1 2 159 132 +27 5
0   Ангола 5 2 0 3 167 140 +27 4
0   Австралија 5 0 0 5 54 236 −182 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

5 декември
17:00
Унгарија   57–9   Австралија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Думбија, Гбела (CIV)
(27–5)
(Извештај )

5 декември
19:00
Словенија   42–35   Јужна Кореја ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(20–18)
(Извештај )

5 декември
21:10
Норвешка   36–30   Ангола ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Соуза, Переира (BRA)
(19–16)
(Извештај )

6 декември
17:00
Австралија   13–41   Словенија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Соуза, Переира (BRA)
(4–19)
(Извештај )

6 декември
19:00
Ангола   30–34   Унгарија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(17–14)
(Извештај )

6 декември
21:00
Јужна Кореја   30–25   Норвешка ПСКК
Гледачи: 250
Судии: Борд, Бај (FRA)
(11–13)
(Извештај )

7 декември
17:00
Унгарија   27–27   Словенија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(11–14)
(Извештај )

7 декември
19:00
Ангола   32–35   Јужна Кореја ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Кабраш-Чи, Кохладузан (IRI)
(16–13)
(Извештај )

7 декември
21:10
Норвешка   47–10   Австралија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Лијачовичиус, Пашкевичиус (LTU)
(22–4)
(Извештај )

9 декември
17:00
Австралија   8–47   Ангола ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(5–26)
(Извештај )

9 декември
19:00
Унгарија   42–29   Јужна Кореја ПСКК
Гледачи: 300
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(22–13)
(Извештај )

9 декември
21:10
Словенија   22–29   Норвешка ПСКК
Гледачи: 300
Судии: Муро, Родригес (ESP)
(10–16)
(Извештај )

10 декември
17:00
Јужна Кореја   44–14   Австралија ПСКК
Гледачи: 100
Судии: Думбија, Гбела (CIV)
(21–7)
(Извештај )

10 декември
19:00
Словенија   27–28   Ангола ПСКК
Гледачи: 200
Судии: Лијачовичиус, Пашкевичиус (LTU)
(12–12)
(Извештај )

10 декември
21:10
Норвешка   18–20   Унгарија ПСКК
Гледачи: 500
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(9–6)
(Извештај )

Група C

уреди

Натпреварите се играат во Спортски центар Јубилејни (Сала I).

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Данска 5 4 0 1 168 139 +29 8
0   Германија 5 4 0 1 165 123 +42 8
0   Бразил 5 3 0 2 146 149 −3 6
0   Австрија 5 3 0 2 158 147 +11 6
0   Полска 5 1 0 4 136 154 −18 2
0   Брег на Слоновата Коска 5 0 0 5 118 179 −61 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

5 декември
17:00
Австрија   32–21   Брег на Слоновата Коска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 100
Судии: Лицис, Столаровс (LAT)
(18–7)
(Извештај )

5 декември
19:00
Полска   21–33   Германија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 400
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(12–16)
(Извештај )

5 декември
21:00
Данска   31–22   Бразил Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 400
Судии: Лијачовичиус, Пашкевичиус (LTU)
(12–13)
(Извештај )

6 декември
17:00
Бразил   34–31   Полска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(17–13)
(Извештај )

6 декември
19:00
Германија   34–27   Австрија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 500
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(17–14)
(Извештај )

6 декември
21:00
Брег на Слоновата Коска   21–42   Данска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 400
Судии: Хорачек, Новотни (CZE)
(9–22)
(Извештај )

7 декември
17:00
Полска   25–28   Австрија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 200
Судии: Хорачек, Новотни (CZE)
(14–13)
(Извештај )

7 декември
19:00
Бразил   34–26   Брег на Слоновата Коска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(17–14)
(Извештај )

7 декември
21:00
Данска   27–26   Германија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 600
Судии: Муро, Родригес (ESP)
(12–14)
(Извештај )

9 декември
17:00
Полска   31–26   Брег на Слоновата Коска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Лијачовичиус, Пашкевичиус (LTU)
(13–17)
(Извештај )

9 декември
19:00
Германија   32–24   Бразил Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 400
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(17–9)
(Извештај )

9 декември
21:00
Австрија   42–35   Данска Спортски центар Јубилејни
Судии: Херцег, Суди (HUN)
(23–17)
(Извештај )

10 декември
17:00
Австрија   29–32   Бразил Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Муро, Родригес (ESP)
(16–13)
(Извештај )

10 декември
19:00
Брег на Слоновата Коска   24–40   Германија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 350
Судии: Гусева, Вартанијан (RUS)
(10–19)
(Извештај )

10 декември
21:00
Данска   33–28   Полска Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 500
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(16–11)
(Извештај )

Група D

уреди

Натпреварите се играаТ во Спортски центар Јубилејни (Сала II).

Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Романија 5 5 0 0 168 109 +59 10
0   Украина 5 3 1 1 156 126 +30 7
0   Франција 5 3 0 2 144 110 +34 6
0   Macedonia 5 2 1 2 149 122 +27 5
0   Аргентина 5 1 0 4 79 150 −71 2
0   Камерун 5 0 0 5 103 182 −79 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

5 декември
16:30
Украина   34–23   Камерун Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 200
Судии: Кабраш-Чи, Кохладузан (IRI)
(18–10)
(Извештај )

5 декември
18:30
Романија   31–15   Аргентина Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(17–7)
(Извештај )

5 декември
20:30
Франција   25–22   Македонија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Херцег, Суди (HUN)
(9–13)
(Извештај )

6 декември
16:30
Камерун   19–50   Романија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Лицис, Столаровс (LAT)
(8–26)
(Извештај )

6 декември
18:30
Македонија   29–29   Украина Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(12–17)
(Извештај )

6 декември
20:30
Аргентина   11–33   Франција Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 250
Судии: Думбија, Гбела (CIV)
(4–13)
(Извештај )

7 декември
16:30
Украина   27–30   Романија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Херцег, Суди (HUN)
(10–17)
(Извештај )

7 декември
18:30
Македонија   32–15   Аргентина Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(16–9)
(Извештај )

7 декември
20:30
Франција   33–17   Камерун Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 150
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(14–9)
(Извештај )

9 декември
16:30
Камерун   24–44   Македонија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 200
Судии: Хорачек, Новотни (CZE)
(9–22)
(Извештај )

9 декември
18:30
Украина   34–17   Аргентина Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 100
Судии: Кабраш-Чи, Кохладузан (IRI)
(15–11)
(Извештај )

9 декември
20:30
Романија   28–26   Франција Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 150
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(16–11)
(Извештај )

10 декември
16:30
Аргентина   21–20   Камерун Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 150
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(10–10)
(Извештај )

10 декември
18:30
Романија   29–22   Македонија Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Лицис, Столаровс (LAT)
(18–8)
(Извештај )

10 декември
20:30
Франција   27–32   Украина Спортски центар Јубилејни
Гледачи: 300
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(14–14)
(Извештај )

Главна фаза

уреди

Најдобрите два тима од секоја група напредуват во полуфиналето. Трето и четвртопласираните екипи од секоја група се натпреваруват на 5/6 и 7/8-то пласман натпревари, соодветно.

     Екипата се пласира за Полуфинале
     Екипата се пласира за натпреварите за пласман

Група I

уреди
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Русија 5 5 0 0 156 132 +24 10
0   Унгарија 5 4 0 1 159 138 +21 8
0   Холандија 5 2 1 2 140 154 −14 5
0   Јужна Кореја 5 2 0 3 150 162 −12 4
0   Норвешка 5 1 1 3 132 131 +1 3
0   Хрватска 5 0 0 5 140 160 −20 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

12 декември
17:00
Хрватска   26–27   Унгарија Ледена палата
Гледачи: 300
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(13–16)
(Извештај )

12 декември
19:00
Русија   32–27   Јужна Кореја Ледена палата
Гледачи: 1,500
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(17–13)
(Извештај )

12 декември
21:10
Холандија   30–30   Норвешка Ледена палата
Гледачи: 1,000
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(16–12)
(Извештај )

13 декември
17:00
Јужна Кореја   38–34   Хрватска Ледена палата
Гледачи: 300
Судии: Соуза, Переира (BRA)
(20–19)
(Извештај )

13 декември
19:00
Унгарија   37–30   Холандија Ледена палата
Гледачи: 800
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(21–16)
(Извештај )

13 декември
21:10
Норвешка   22–26   Русија Ледена палата
Гледачи: 2,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(11–12)
(Извештај )

15 декември
17:00
Холандија   29–26   Јужна Кореја Ледена палата
Гледачи: 800
Судии: Олсен, Педерсен (DEN)
(16–14)
(Извештај )

15 декември
19:00
Русија   35–33   Унгарија Ледена палата
Гледачи: 3,500
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(15–17)
(Извештај )

15 декември
21:10
Хрватска   25–37   Норвешка Ледена палата
Гледачи: 1,000
Судии: Херцег, Суди (HUN)
(12–18)
(Извештај )

Група II

уреди
Мес Екипа Нат Поб Нер Пор ДГ ПГ ГР Бод Пласман
0   Романија 5 5 0 0 163 141 +22 10
0   Данска 5 3 1 1 137 128 +9 7
0   Германија 5 3 0 2 145 140 +5 6
0   Бразил 5 2 0 3 147 153 −6 4
0   Украина 5 1 1 3 145 147 −2 3
0   Франција 5 0 0 5 121 149 −28 0

Сите натпревари се одиграни по UTC+3

12 декември
17:00
Германија   32–26   Франција ПСКК
Гледачи: 200
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(18–13)
(Извештај )

12 декември
19:00
Бразил   33–35   Романија ПСКК
Гледачи: 250
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(15–17)
(Извештај )

12 декември
21:00
Данска   28–28   Украина ПСКК
Гледачи: 250
Судии: Херцег, Суди (HUN)
(13–17)
(Извештај )

13 декември
17:00
Романија   37–26   Германија ПСКК
Гледачи: 200
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(20–14)
(Извештај )

13 декември
19:00
Украина   32–33   Бразил ПСКК
Гледачи: 250
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(16–17)
(Извештај )

13 декември
21:00
Франција   19–22   Данска ПСКК
Гледачи: 350
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(10–11)
(Извештај )

15 декември
17:00
Бразил   35–23   Франција ПСКК
Гледачи: 300
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(19–14)
(Извештај )

15 декември
19:00
Германија   29–26   Украина ПСКК
Гледачи: 400
Судии: Борд, Бај (FRA)
(16–15)
(Извештај )

15 декември
21:00
Данска   29–33   Романија ПСКК
Гледачи: 500
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(13–16)
(Извештај )

Финална фаза

уреди
  Полуфинале Финале
             
17 декември - 18:00
    Русија 31  
    Данска 24  
 
18 декември - 17:00
        Русија 28
      Романија 23
Натпревар за 3 место
17 декември - 15:30 18 декември - 14:30
    Романија 26     Данска   24
    Унгарија 24       Унгарија   27

Натпревари за пласман

уреди
7-8 место
17 декември
13:00
Јужна Кореја   28–29   Бразил Ледена палата
Гледачи: 300
Судии: Хансен, Петерсен (NOR)
(14–15)
(Извештај )
5th/6th place
18 декември
12:00
Холандија   28–26   Германија Ледена палата
Гледачи: 1,000
Судии: Гардиновачки, Мариќ (SCG)
(17–12)
(Извештај )

Полуфинале

уреди
17 декември
15:30
Романија   26–24   Унгарија Ледена палата
Гледачи: 4,000
Судии: Хакансон, Нилсон (SWE)
(15–14)
(Извештај )

17 декември
18:00
Русија   31–24   Данска Ледена палата
Гледачи: 7,000
Судии: Лудовик, Вакула (UKR)
(16–9) [
(Извештај )

Натпревар за 3 место

уреди
18 декември
14:30
Данска   24–27   Унгарија Ледена палата
Гледачи: 4,500
Судии: Поладенко, Чернега (RUS)
(15–14)
(Извештај )

Финале

уреди
18 декември
17:00
Русија   28–23   Романија Ледена палата
Гледачи: 10,500
Судии: Борд, Бај (FRA)
(17–12)
(Извештај )

Табела

уреди

    Русија
    Романија
    Унгарија
4   Данска
5   Холандија
6   Германија
7   Бразил
8   Јужна Кореја
9   Норвешка
10   Украина
11   Хрватска
12   Франција
13   Австрија
14   Словенија
15   Македонија
16   Ангола
17   Кина
18   Јапонија
19   Полска
20   Аргентина
21   Брег на Слоновата Коска
22   Камерун
23   Уругвај
24   Австралија

Светски шампион 1999

 
Русија
2-ра титула

Надворешни врски

уреди