Светско првенство во ракомет за жени 2003

Светско првенство во ракомет за жени 2003 — 16-то Светско првенство во ракомет за жени кое се одржало во Хрватска. На турнирот вкупно учествувале 24 репрезентации.

Светско првенство во ракомет за жени 2003
Податоци за турнирот
Домаќини Хрватска
Датуми2 декември – 14 декември
Екипи24
Конечен исход
Првак Франција (1 титула)
Второпласиран Унгарија
Третопласиран Јужна Кореја
Четвртопласиран Украина

Златниот медал го освоила репрезентацијата на Франција, победувајќи ја Унгарија во финалето, додека бронзениот медал го освоила Јужна Кореја.

Групи

уреди
Група A Група B Група C Група D
  Австралија   Ангола   Аргентина   Кина
  Бразил   Австрија   Јапонија   Брег на Слоновата Коска
  Хрватска   Чешка   Норвешка   Данска
  Шпанија   Јужна Кореја   Романија   Германија
  Франција   Русија   Тунис   Унгарија
  Србија и Црна Гора   Уругвај   Украина   Словенија

Прва фаза

уреди
     Екипата продолжува во Главна фаза

Прва фаза

уреди

Група А

уреди

Натпреварите се играат во Сплит.

Поз. Држава Голови Бодови
1   Франција 149:98 10:0
2   Шпанија 150:120 8:2
3   СЦГ 165:143 6:4
4   Хрватска 142:122 4:6
5   Бразил 136:155 2:8
6   Австралија 74:178 0:10
2 декември 2007.   СЦГ   Австралија Австралија 41:18 (24:6)
2 декември 2007.   Хрватска Хрватска   Бразил Бразил 32:25 (11:12)
2 декември 2007.   Франција Франција   Шпанија Шпанија 28:25 (11:10)
3 декември 2007.   Шпанија Шпанија   СЦГ 33:27 (13:12)
3 декември 2007.   Австралија Австралија   Хрватска Хрватска 12:38 (5:16)
3 декември 2007.   Бразил Бразил   Франција Франција 15:33 (4:15)
4 декември 2007.   Шпанија Шпанија   Бразил Бразил 27:25 (13:12)
4 декември 2007.   СЦГ   Хрватска Хрватска 28:24 (15:14)
4 декември 2007.   Франција Франција   Австралија Австралија 33:13 (18:9)
6 декември 2007.   Австралија Австралија   Шпанија Шпанија 12:36 (7:15)
6 декември 2007.   Хрватска Хрватска   Франција Франција 20:28 (10:13)
6 декември 2007.   СЦГ   Бразил Бразил 44:41 (19:23)
7 декември 2007.   Бразил Бразил   Австралија Австралија 30:19 (12:12)
7 декември 2007.   Хрватска Хрватска   Шпанија Шпанија 28:29 (12:13)
7 декември 2007.   Франција Франција   СЦГ 27:25 (12:13)


Група Б

уреди

Натпреварите се играат во Пореч.

Поз. Држава Голови Бодови
1   Русија 153:106 10:0
2   Јужна Кореја 165:113 8:2
3   Австралија 165:130 6:4
4   Чешка 126:125 4:6
5   Англија 119:120 2:8
6   Уругвај 77:211 0:10
2 декември 2007.   Русија Русија   Јужна Кореја Јужна Кореја 28:27 (11:15)
2 декември 2007.   Чешка Чешка   Уругвај Уругвај 46:16 (22:6)
2 декември 2007.   Австралија Австрија   Англија Ангола 29:19 (19:6)
3 декември 2007.   Јужна Кореја Јужна Кореја   Чешка Чешка 31:18 (18:7)
3 декември 2007.   Англија Ангола   Русија Русија 22:26 (11:13)
3 декември 2007.   Уругвај Уругвај   Австралија Австрија 20:47 (9:22)
4 декември 2007.   Јужна Кореја Јужна Кореја   Англија Ангола 27:21 (18:7)
4 декември 2007.   Чешка Чешка   Австралија Австрија 22:29 (11:16)
4 декември 2007.   Русија Русија   Уругвај Уругвај 38:15 (14:9)
6 декември 2007.   Чешка Чешка   Англија Ангола 24:18 (10:8)
6 декември 2007.   Австралија Австрија   Русија Русија 26:30 (15:16)
6 декември 2007.   Уругвај Уругвај   Јужна Кореја Јужна Кореја 12:41 (8:19)
7 декември 2007.   Русија Русија   Чешка Чешка 31:16 (15:10)
7 декември 2007.   Австралија Австрија   Јужна Кореја Јужна Кореја 34:39 (16:17)
7 декември 2007.   Англија Ангола   Уругвај Уругвај 39:14 (19:5)


Група Ц

уреди

Натпреварите се играат во Карловац.

Поз. Држава Голови Бодови
1   Украина 158:116 9
2   Норвешка 163:108 8
3   Романија 158:123 7
4   Јапонија 133:153 4
5   Тунис 118:133 2
6   Аргентина 74:171 0
2. prosinca 2007.   Јапонија Јапонија   Тунис Тунис 30:24 (15:12)
2 декември 2007.   Норвешка Норвешка   Украина Украина 29:30 (12:15)
2 декември 2007.   Романија Романија   Аргентина Аргентина 43:13 (21:6)
3 декември 2007.   Украина Украина   Романија Романија 28:28 (14:11)
3 декември 2007.   Тунис Тунис   Норвешка Норвешка 25:27 (12:14)
3 декември 2007.   Аргентина Аргентина   Јапонија Јапонија 16:24 (7:13)
4 декември 2007.   Украина Украина   Тунис Тунис 33:15 (15:7)
4 декември 2007.   Норвешка Норвешка   Аргентина Аргентина 45:13 (19:8)
4 декември 2007.   Романија Романија   Јапонија Јапонија 41:30 (19:14)
6 декември 2007.   Аргентина Аргентина   Украина Украина 14:28 (5:16)
6 декември 2007.   Јапонија Јапонија   Норвешка Норвешка 19:33 (13:18)
6 декември 2007.   Романија Романија   Тунис Тунис 25:23 (10:10)
7 декември 2007.   Јапонија Јапонија   Украина Украина 30:39 (19:18)
7 декември 2007.   Норвешка Норвешка   Романија Романија 29:21 (13:9)
7 декември 2007.   Тунис Тунис   Аргентина Аргентина 31:18 (12:10)


Група Д

уреди

Натпреварите се играат во Чаковец.

Поз. Држава Голови Бодови
1   Унгарија 171:129 8
2   Словенија 149:141 8
3   Германија 144:121 7
4   Данска 113:119 5
5   Кина 135:153 2
6 Предлошка:Country data БСК 117:166 0
2 декември 2007.   Унгарија Унгарија Предлошка:Country data БСК Брег на Слонова Коска 43:25 (19:13)
2 декември 2007.   Словенија Словенија   Кина Кина 34:26 (18:13)
2 декември 2007.   Данска Данска   Германија Германија 20:20 (8:11)
3 декември 2007. Предлошка:Country data БСК Брег на Слонова Коска   Словенија Словенија 28:32 (15:12)
3 декември 2007.   Германија Германија   Унгарија Унгарија 30:27 (14:17)
3 декември 2007.   Кина Кина   Данска Данска 20:29 (8:16)
4 декември 2007.   Унгарија Унгарија   Словенија Словенија 38:25 (20:17)
4 декември 2007.   Германија Германија   Кина Кина 30:28 (15:17)
4 декември 2007.   Данска Данска Предлошка:Country data БСК Брег на Слонова Коска 24:21 (10:11)
6 декември 2007. Предлошка:Country data БСК Брег на Слонова Коска   Германија Германија 17:36 (8:16)
6 декември 2007.   Унгарија Унгарија   Кина Кина 34:30 (14:14)
6 декември 2007.   Словенија Словенија   Данска Данска 29:21 (15:7)
7 декември 2007.   Кина Кина Предлошка:Country data БСК Брег на Слонова Коска 31:26 (11:13)
7 декември 2007.   Словенија Словенија   Германија Германија 29:28 (13:13)
7 декември 2007.   Данска Данска   Унгарија Унгарија 19:29 (8:14)


Втора фаза

уреди

Група 1

уреди

Натпреварите се играат во Загреб.

Поз. Држава Голови Бодови
1   Франција Франција 128:121 8:2
2   Јужна Кореја Јужна Кореја 158:151 6:4
3   Шпанија Шпанија 139:138 5:5
4   Русија Русија 129:129 5:5
5   СЦГ 145:158 4:6
6   Австралија Австрија 149:151 2:8
09 декември 2007.   Шпанија Шпанија   Австралија Австрија 27:26 (19:14)
09 декември 2007.   СЦГ   Русија Русија 31:27 (16:14)
09 декември 2007.   Франција Франција   Јужна Кореја Јужна Кореја 25:27 (10:15)
010 декември 2007.   Русија Русија   Шпанија Шпанија 25:25 (13:13)
010 декември 2007.   Австралија Австрија   Франција Франција 25:28 (15:14)
010 декември 2007.   Јужна Кореја Јужна Кореја   СЦГ 33:35 (19:17)
011 декември 2007.   СЦГ   Австралија Австрија 27:38 (14:22)
011 декември 2007.   Шпанија Шпанија   Јужна Кореја Јужна Кореја 29:32 (13:15)
011 декември 2007.   Франција Франција   Русија Русија 20:19 (7:8)


Група 2.

уреди

Натпреварите се играат во Риека .

Поз. Држава Голови Бодови
1   Унгарија Унгарија 154:129 7:3
2   Украина Украина 132:140 7:3
3   Норвешка Норвешка 142:133 7:3
4   Словенија Словенија 137:149 4:6
5   Романија Романија 135:140 3:7
6   Германија Германија 134:143 2:8
09 декември 2007.   Норвешка Норвешка   Германија Германија 31:30 (18:18)
09 декември 2007.   Романија Романија   Унгарија Унгарија 27:30 (16:16)
09 декември 2007.   Украина Украина   Словенија Словенија 26:25 (12:13)
010 декември 2007.   Унгарија Унгарија   Норвешка Норвешка 24:24 (14:11)
010 декември 2007.   Германија Германија   Украина Украина 23:25 (12:12)
010 декември 2007.   Словенија Словенија   Романија Романија 30:28 (15:12)
011 декември 2007.   Романија Романија   Германија Германија 31:23 (18:11)
011 декември 2007.   Норвешка Норвешка   Словенија Словенија 29:28 (13:14)
011 декември 2007.   Украина Украина   Унгарија Унгарија 23:35 (10:18)


Финале

уреди
  Semifinal Final
             
13 December - 16:00
    Франција 28  
    Украина 26  
 
14 December - 19:15
        Франција (ET) 32
      Унгарија 29
Bronze Match
13 December - 19:15 14 December - 16:00
    Унгарија 40     Украина   29
    Јужна Кореја 38       Јужна Кореја   31
5th/6th place
   Шпанија 27
   Норвешка 26

Табела

уреди

    Франција
    Унгарија
    Јужна Кореја
4   Украина
5   Шпанија
6   Норвешка
7   Русија
8   Словенија
9   Србија и Црна Гора
10   Романија
11   Австрија
12   Германија
13   Данска
14   Хрватска
15   Чешка
16   Јапонија
17   Ангола
18   Тунис
19   Кина
20   Бразил
21   Брег на Слоновата Коска
22   Аргентина
23   Австралија
24   Уругвај

Светски шампион 2003

 
Франција
1-ва титула

Надворешни врски

уреди