Роберт Лај (15 февруари 189025 октомври 1945) бил нацистички политичар, челник на Германскиот работнички фронт.

Роберт Лај
Bundesarchiv Bild 183-2008-0922-501, Robert Ley.jpg
Роден 15 февруари 1890
Нидербрајденбах, Германија
Починал 25 октомври 1945
Нирнберг, Германија
Националност Германец
Татко Фридрих Леј
Мајка Емили Валд

Роден е во сиромашно семејство, но станал доктор по хемија. Сè до 1924 година не знаел за нацизмот, а потоа дошло до судење на Адолф Хитлер. Пред неговото придружување на нацистите работел во ИГ Фарбен од каде што бил отпуштен поради алкохолизам. По доаѓањето на Хитлер на власт сите синдикати биле распуштени и обединети во ДАФ (Германски Работнички Фронт), организирајќи сличен синдикат кој делувал за време на нацистите; Лај бил поставен за водач.

ПоврзаноУреди