Ристо Илковски

Ристо Илковски (роден во 9 јануари 1930 година во село Иловица, Струмичко) — редовен професор на Земјоделскиот и Ветеринарниот факултет.[1]

Ристо Илковски
Роден 9 јануари 1930
Иловица, Струмичко, Кралство Југославија
Националност Македонец
Занимање ветеринар

ЖивотописУреди

Ристо Илковски бил основач на ФВМ, каде што бил избиран за продекан и во два мандата за декан. Од 1962 година се вработил на Земјоделскиот факултет, каде што и докторирал (1969). Бил на специјализација во Холандија, на студиски престои во Германија, Финска, Грција, САД и во Мексико. Се залагал и успеал да создаде услови за отворање на Ветеринарната насока (1991/92), а бил и претседател на Матичната комисија за формирање на Ветеринарен факултет во Скопје. Работел во Деловниот сојуз за памук и свилена буба во Струмица, бил директор на Земјоделско стопанство „Хамзали” во Струмица. Објавил 120 научни и стручни труда.

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, ed. (2009). "Илковски". Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. стр. 604.