Ристо Јованов Горански ( 1924 во Побожје, Скопско13 април 1945 во Винковци, Хрватска) — македонски партизан, борец за слобода на Македонија и учесник во НОВ.[1]

Животопис уреди

Потекнувал од бедно селско семејство. Во родното село завршил основно училиште, но желбата да го продолжи образованието не му била исполнета ѝ затоа се занимавал со земјоделство. Есента 1944 година кога Шеснаесеттата македонска ударна бригада водела борби против балистичките банди на овој терен, стапил во нејзините редови и учествувал во сите битки до целосното разбивање и уништување на балистичките сили. Потоа со Бригадата заминал на Сремскиот фронт. Во борбите кај Винковци на 13 април 1945 година, храбро загинал во еден јуриш против непријателот. Бил закопан на местото каде што загинал.[1]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Беа, загинаа, останаа. Скопје: Историски Архив - Скопје. 1969. стр. 46. На |first= му недостасува |last= (help)