Религија во Унгарија

Верници во Унгарија
Римокатолици
  
37,2 %
Калвинисти
  
11,6 %
лутеранци
  
2,2 %
Гркокатолици
  
1,8 %
Останати
  
1,9 %
Атеисти
  
18,2 %
не е наведено
  
27,2 %

Религиите во Унгарија се претставена од неколку верски народи.

ИсторијаУреди

Мнозинството од населението на Унгарија биле христијанизирани во текот на 10 век. Првиот унгарски крал, Свети Иштван I го прифатил западното христијанство, иако неговата мајка, Саролт, била крстена по источниот обред. Унгарија останала претежно католичка земја до 16 век, односно до појавата на реформацијата и Лутеранството, каде калвинизмот бил прифатен од скоро цела популација. Во втората половина на 16 век, сепак, Езуитите предводени преку својата кампања на Контрареформација меѓу Унгарците, успеале ниовниот процент да го намалат. До 17 век, Унгарија веќе била католичка земја. Во некои од источните делови на земјата околу Дебрецен, сѐ уште постојат протестантски заедници. православието во Унгарија е на религијата главно на некои национални малцинства во земјата, особено, Романци, Руси, Украинци и Срби.

Унгарија е традиционално римокатоличка. Ширењето на протестантството, исто така, влијаеше и на Унгарија, како и во Австрија и Италија, каде протестантството се засили, а националните малцинства се асимилираа, иако тие беа мнозинство. Калвинизмот се проширил лично и се сметал за симбол на Унгарците. Во 16 век, тие го сочинувале мнозинството во цела Унгарија, а денес најголемиот број се наоѓа во источниот дел на Унгарија. Хрватските свештеници одиграа голема улога во спречувањето на ширењето на протестанството и задржувањето на римокатолицизмот во Унгарија. Во Унгарија, тие емигрирале во раната модерна еврејска ера и биле голема заедница. Многумина подоцна беа убиени во Холокаустот или се преселиле на запад. Постои мала заедница на гркокатолици. Последица на советското комунистичко владеење над Унгарија била силна атеизација на општеството.

Религиозна структураУреди

ЦИА проценува од 2011 година годишен говор за следниов верски состав:[1]

Со пописот на населението во Унгарија 2011 оваа состојба беше одредена [2] :

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. CIA Архивирано на 20 декември 2018 г. The World Factbook — Central Intelligence Agency - Field listing: Religions. (англиски) Посетено на 31. октобра 2016. године
  2. Попис становништва у Мађарској 2011. године - извештај Архивирано на 17 јули 2019 г.. стр. 23 (унгарски)
  3. „2 јануари 7.1 Становништво по вери, деноминацији и главним демографским ознакама, 2011. године“ (XLS). Централна статистичка агенција Мађарске. Посетено на 27 декември 2016. године. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help) (унгарски) (англиски)

Надворешни врскиУреди