Региони во Финска

Финска е состои од 19 региони (фин. maakunta, швед. landskap). Со нив раководат регионални совети, кои служат како форуми за регионална соработка помеѓу општините во регионот. Главна задача на регионите е локално планирање и развој на претприемаштвото и образованието и здравството. Регионалните совети се избираат од општинските совети, со исклучок на регионот Каину, чиј совет се бира со народни избори. Бројот на пратеници на една општина во регионалниот совет зависи од бројноста на нејзиното население.

Покрај меѓуопштинската соработка во надлежност на регионалните совети, секој регион има и свој Центар за вработување и економски развој, надлежен да раководи со работната сила, земјоделството, риболовот, шумарството и претприемачки проблематики. Одбранбените сили на Финска имаат регионални служби надлежни за народната одбрана и заштита и регрутирањето за служење на воен рок.

Регионите подобро ги претставуваат културните, лингвистичките и стопанските различности од поранешните покраини, кои биле чисто административни единици на централната власт. Во минатото регионите биле единици во состав на историските покраини, чија поделба највеќе се темелела на наречја и култура.

Во 2010 се создадени шест државни обласни управни служби (Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Lounais-Suomi, Länsi-ja Sisä-Suomi, Pohjois-Suomi, Lappi) кои се надлежни за шест области (фин. alue, швед. region) и Оланд како седма. Предивдени се да ги преземат и прилагодат надлежностите на шесте укинати покраини (lääni).

Региони

уреди
Грб Име Фински Шведски Админ. центар Карта
  Лапонија Lappi Lappland Рованиеми
  Северна Остроботнија Pohjois-Pohjanmaa Norra Österbotten Оулу
  Каину Kainuu Kajanaland Кајани
  Северна Карелија Pohjois-Karjala Norra Karelen Јоенсу
  Северна Савонија Pohjois-Savo Norra Savolax Куопио
  Јужна Савонија Etelä-Savo Södra Savolax Микели
  Јужна Остроботнија Etelä-Pohjanmaa Södra Österbotten Сеинајоки
  Средна Остроботнија Keski-Pohjanmaa Mellersta Österbotten Кокола
  Остроботнија Pohjanmaa Österbotten Васа
  Пирканма Pirkanmaa Birkaland Тампере
  Сатакунта Satakunta Satakunda Пори
  Средна Финска Keski-Suomi Mellersta Finland Јиваскила
  Исконска Финска Varsinais-Suomi Egentliga Finland Турку
  Јужна Карелија Etelä-Karjala Södra Karelen Лапенранта
  Пеијене Тавастија Päijät-Häme Päijänne Tavastland Лахти
  Исконска Тавастија Kanta-Häme Egentliga Tavastland Хаменлина
  Усима Uusimaa Nyland Хелсинки
  Кименлаксо Kymenlaakso Kymmenedalen Коувола
  Оланд[1] Ahvenanmaa Åland Мариехамн

Регионот Источна Усима е припоен кон Усима на 1 јануари 2011.[2]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Автономната управа (влада) на Оланд ги има должностите на регионалните совети на копнена Финска.
  2. „Владата одлучи да се спојат Усима и Источна Усима“. Министерство за финансии. 22 октомври 2009. Архивирано од изворникот на 2013-07-15. Посетено на 30 декември 2010. (фински)

Надворешни врски

уреди