Разговор:Михајло Пупин

Последен коментар: пред 12 години од Иван на темата Ставови за Македонија
Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Националност: Србин (се бара извор) уреди

Големот поздрав! Извињавам се што пишем на српском, македонски добро разумем, али не умем њиме да говорим. Надам се да ћете успети да ме разумете. Видим да се тражи извор за Пупинову националност и етничко порекло и да је раније навођено македонско и влашко. Ево, овде је извор: Пупинова аутобиографија "Са пашњака до научењака" (оригинал From Immigrant to Inventor, на македонском: "Од емигрант до пронаоѓач") Пупин за себе јасно каже:

  • Моје родно место је Идвор. [...] У Идвору нико никад није живео осим Срба.
  • Побегао сам из Границе јер су господари те земље били наумили да ме помаџаре; из Прага сам побегао, јер су ме хтели понемчити. Побећићу у Делавер Сити, ако се од мене тражи да на страну бацим своје српске назоре и постанем Американац. А ти моји српски појмови, то су моја мајка, моје родно место, моја српска православна вера, мој српски језик и свет који тим језиком говори. Ко очекује да ја напустим моје српске назоре, тај тражи да испустим свој последњи дах.

Извор: http://radnaetika.org/content/view/176/57/lang,sr/ Пупинови родитељи су били Срби из Вевчана у Македонији. За њих је Пупин говорио да су Срби. У Вевчанима и данас постоје и живе припадници српске мањине. 77.46.188.207 (разговор) 15:02, 12 септември 2009 (UTC)

Ставови за Македонија уреди

Побарав извор за: "Во неговата политичка активност на Париската мировна конференција (1919.), ја афирмирал посебноста на Македонија и на македонскиот народ и се залагал за автономија на Македонија". Добив ово - [1]. "Изворот" се зборови на негов потомок: „Михајло бил свесен за потеклото и покажувал посебно интересирање и наклонетост кон Македонија и се залагал за автономија на Македонија”, појаснува Ѓорѓевиќ.. Може ли да се прифати за валиден извор мислењето на некој негов потомок? (Моjoт роднина се залагаше за ... :) ) Да не зборуваме дека тука нема ништо за Париската конференција и така натаму. Нормално е да се претстави научно истражување, документи ..., но како да биде прифатен личниот став?!--Иван (разговор) 10:06, 1 јули 2011 (CEST)Одговори

Како и да е, секако бил против Бугарија :) --Никола Стоіаноски 11:06, 1 јули 2011 (CEST)Одговори
А кој зборува за Бугарија. Токму тоа е проблемот: дека некои луѓе мислаат само за политика, а не за коректност. Не е ли интересно само по себе каков бил субјектот на статијата?--Иван (разговор) 12:03, 1 јули 2011 (CEST)Одговори
Назад на страницата „Михајло Пупин“.