Разговор:Западно Римско Царство

(Пренасочено од Разговор:Западно римско царство)
Последен коментар: пред 12 години од Wikimk на темата Проверка
Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
Оваа статија е дел од ВикиПроектот Историја, кој има за цел да креира детален историски водич на Википедија. Ако сакате да земете учество во проектот, може да ја уредите оваа статија, или да прочитате нешто повеќе на страницата на проектот, каде што меѓу другото може да се приклучите на проектниот тим и/или да дадете свој придонес на страницата за разговор.

brest-bot проверка на правопис уреди

  • Наводи наместо Референци, англизам.
  • август име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 12:07, 2 јуни 2010 (CEST), управуван од Brest.Одговори[одговори]

brest-bot проверка на правопис уреди

  • картата наместо мапата, англицизам.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 18:05, 7 август 2010 (CEST), управуван од Brest.Одговори[одговори]

Проверка уреди

Се чини дека на статијата и е потребна проверка, со цел да се поправат сите грешки кои се јавуваат во неа.--Kiril Simeonovski (разговор) 18:44, 6 март 2011 (CET)Одговори[одговори]

Јас пред некој ден го поправив воведот, но има уште многу работи кои се или лошо преведени или се машински преведени. Да имав повеќе време ќе ја средев сам. За две од неточните работи кои пред малку ги забележав цитатите се дадени подолу:

  1. Во една од сликите пишува: „...наследник Адријан, додека Дакија (денешна Романија) ја евакуирал царот...“.
    Ова е буквален превод од англиски.
  2. Во воведниот дел пишува: „обнови римската власт на Запад и неговите војсководачи ја зазеле Италија,“.
    Целата работа, во литературата му се припишува претежно на еден војсководец.

Многу труд е вложено, но оваа на статијата и треба уште доработување. Поздрав, Wikimk (разговор) 19:09, 6 март 2011 (CET)Одговори[одговори]

Назад на страницата „Западно Римско Царство“.