Разговор:Андора

Тековни разговори
ВикиПроект Географија Оваа статија е дел од ВикиПроектот Географија, кој има за цел да создаде опсежен географски водич на Википедија. Ако сакате да земете учество во проектот, може да ја уредите оваа статија, или да прочитате нешто повеќе на страницата на проектот, каде што меѓу другото може да се приклучите на проектниот тим и/или да дадете свој придонес на страницата за разговор.

brest-bot проверка на правописУреди

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • март име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 08:20, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

АндораУреди

Имињата, чиј изговор отстапува од третосложното акцентирање, би требало во статиите да бидат означени со акцент, ако не во главното име, тогаш на некој друг начин, на пример во заграда: (изговор: Андо́ра) или (изговор: Анд'ора) [Правопис на македонскиот јазик (изд. II.). Скопје: Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“. 2017. стр. 291. ISBN 978-608-220-042-2.] . Ако се употребат кирилските акцентирани букви (а́ е́ и́ о́ у́ р́), тогаш, тоа нема да пречи ни при пребарување, бидејќи Андо́ра има иста вредност како и Андора. --Горец (разговор) 18:39, 28 јануари 2021 (CET)

Назад на страницата „Андора“.