Отвори го главното мени

Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“

Оваа статија се однесува на институтот за македонски јазик. За истоимениот деец, погл. Крсте Петков Мисирков.
Лого на институтот за 50-годишнината

Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“ — регулативно тело на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“ во Скопје што се занимава со македонскиот јазик, неговата историја, граматика и развиток. Институтот е основан во март 1953 година за да се регулира стандардизирањето на македонскиот јазик и за да се организираат и контролираат студиите за македонскиот јазик. Создаден е како наследник на институтот за фолклор и литература. На почетокот на својот развој, институтот работел во рамките на Филозофскиот факултет во Скопје, но набрзо се осамостоил во посебна и независна институција.

ОдделиУреди

Денес, институтот се состои од пет оддели:

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди