Псара ( грчки: Ψαρά ) е грчки остров кој лежи во северниот дел на Егејското Море, околу 22 км западно од многу поголемиот остров Хиос и околу 150 км североисточно од главниот град Атина. Островот има максимална должина од 8 х 7 км, што и дава на својата површина со големина од 43 км2. Со околните острови, формира посебна општина во округот Хиос .

Знаме на Псара

Координати: 38 °; 34 ' N 25 °; 35' E

Псара е ридски остров и нема вегетација. Речиси сите постојани жители на Псара, од кои има близу 500, живеат во истоимениот главен град на островот, кој лежи во заштитен залив, на јужната страна на островот. Иако овој остров во текот на 18-ти. век поседувал една од најсилните флоти во Егејското Море, денешните жители претежно преживуваат со риболов и земјоделство. Туризмот на Псара играше само една секундарна улога, а причината за тоа е главно тоа што тој нема аеродром, така што поврзаноста на овој остров со другите делови на Грција е доста проблематична.

Сателит; Псара (поголема), Антипсара (помала)

Историјата

уреди
 
Црква Свети Никола

Докажано е дека Псара била населена во античко време, но таа цветала во XVIII век. Псара зеде активно учество во грчката борба за независност што започна во 1821 година, и 21 јуни 1824 година . годината беше најтемниот ден во историјата на овој остров. Имено, Турците успеале да го освојат островот и во исто време убиле или протерале околу 15.000 луѓе, и го уништиле градот. Псара не се опорави од оваа катастрофа до денес. Многу потомци на поранешните жители на Пасра живеат денес во Атина или во прекуокеанските земји ( Америка ).

Знаме

уреди

Знамето на Псара денес се заснова главно на славното револуционерно знаме на островот, создадено од месното население Псариот во 1824 година. Оригиналното знаме е изработено од бела ткаенина, граничи со црвена; ги носи симболите на Филики Етерија во црвена боја (голем крст на врвот на полумесечина, копја и сидро); завиткан околу сидро е зелена змија. Напишано со црвено големо писмо над крстот и расипано од него е името на островите, ΑΡ – ΡΑ. Од двете страни на симболите на Filiki Eteria, со црвени големи букви, се наоѓаат зборовите ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ (Елефтерија и Танатос, „слобода или смрт“) .Содвременото знаме користи многу сличен дизајн, но го отфрла името на островот одозгора и го има додаде жолта птица која лета близу устата на змијата. Знамето го носеа за време на војната за независност од бродовите Псара. Оригинално знаме на Псара од 1824 година е зачувано во Националниот историски музеј на Грција.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди
  • Пасра : Мапа и кратки информации на германски јазик