Ноктите се тврда рожеста обвивка на врвот на прстите од рацете и нозете. Ноктите се најкарактеристичен елемент од анатомијата на човековото тело, но ретко може да се пронајдат и кај некои примати, но не и кај останатите цицачи. Ноктите се слични, по фукнција и облик, со канџите и шепите од птиците и останатите животни. Ноктите на прстите и нозете се создадени од тврда белковина наречена кератин, белковина од која се создадени роговите на животните.

Нокти од прсти од раце.
Нокти од прсти од нозе.

ДеловиУреди

Делот на ноктот кој се наоѓа во внатрешноста на кожата се нарекува корен, а веднаш до него се наоѓа матрицата. Останатиот дел од ноктот се нарекува плоча, под плочата се наоѓа лежиштето на ноктот. Од преодот од корен кон плоча се наоѓа полумесечеста бела зона која се нарекува лунула.[1]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Feneis, Heinz (2000). Pocket Atlas of Human Anatomy (4th ed.). Thieme. pp. 392–95. ISBN 3-13-511204-7.