Претседателски избори во Бугарија (2011)

Претседателските избори во Бугарија се одржиле на 23 октомври 2011 година.

Претседателски избори во Бугарија (2011)
Бугарија
2006 ←
23 и 30 октомври 2011 → 2016

Излезност 52.3% (прв круг)
48.3% (втор круг)
 
Кандидат Росен Плевнелиев Ивајло Калфин
Партија ГЕРБ СПБ
Потпред. кандидат Маргарита Попова Стефан Данаилов
Добиени гласови 1.698.136 1.531.193
Удел 52,6% 47,4%

претседател пред изборите

Ѓорги Парванов
СПБ

Избран за претседател

Росен Плевнелиев
ГЕРБ

Мандатот на сегашниот претседател Георги Прванов започнал во 2006 година, а истекува на 22 јануари 2012 година. Бидејќи на функцијата шеф на државата веќе има два мандати Прванов нема повеќе право да се кандидира за претседател.

Резултати уреди

Кандидат Партија Прв круг Втор круг
Бр. на гласови % Бр. на гласови %
Росен Плевнелиев ГЕРБ 1,349,380 40.11 1,698,136 52.58
Ивајло Калфин Бугарска социјалистичка партија 974,300 28.96 1,531,193 47.42
Меглена Кунева Иницијативен комитет 470,808 14.00
Волен Сидеров Атака 122,466 3.64
Стефан Солаков Национален фронт за спас на Бугарија 84,205 2.50
Румен Христов Сина коалиција 65,761 1.95
Атанас Семов Ред, закон и правда 61,797 1.84
Светослав Битков Иницијативен комитет 54,125 1.61
Сали Ибрим Национално движење Единство 41,837 1.24
Красимир Каракачанов ВМРО-БНД 33,236 0.99
Алексеј Петров независен 31,613 0.94
Марија Капон Обединета народна партија 30,665 0.91
Николај Ненчев БЗНС 9,827 0.29
Павел Чернев Партија на луѓето од народот 8,081 0.24
Венцислав Јосифов иницијативен комитет 7,021 0.21
Димитър Куцаров иницијативен комитет 6,989 0.21
Андреј Чобанов Бугарски демократски сојуз 6,340 0.19
Николај Василев иницијативен комитет 5,633 0.17
Вкупно важечки ливчиња 3,364,084 100 3,229,329 100
Неважечки ливчиња 229,844 6.40 104,837 3.14
Гласови 3,593,928 100 3,334,166 100
Регистрирани 6,873,589 52.29 6,910,491 48.25
Извор: Изборна комисија на Бугарија Архивирано на 31 март 2014 г.