Превој, превал, превалец, преслап или пресека[1] – е слегнат дел од планина преку кој обично води пат од едната до другата страна на планината. Вообичаено на превојот се наоѓа точката со најголема надморска височина на патот на таа делница.

Идеализиран превој претставен како зелена линија; превојната точка е обележена со црвено.

Низ историјата планините им претставувале препрека на трговците, војниците и останатите патници. Превоите се стратешки војни точки бидејќи лесно може да се контролира сообраќајот преку него.

Превои во МакедонијаУреди

ГалеријаУреди

НаводиУреди

  1. Велковска, Снежана; Конески, Кирил (2011). Толковен речник на македонскиот јазик. V. Скопје: Институт за македонски јазик„Крсте Мисирков“. стр. 444, 449, 509, 512. ISBN 978-608-220-016-3.