Плетварпланински превој на надморска височина од 994 метри, кој ги разделува планините Дрен и Бабуна и ја поврзува Пелагонија и градот Прилеп со Раец и Тиквешијата..[1] Превојот се издвојува со Тројацисерија“ од шкрилци и мермери, во која ги сместува и мермерите на Пелагонискиот хорст-антиклинориум од Плетвар, давајќи ѝ на серијата алгонкиска старост. Во близина се наоѓа и истоименото село Плетвар.

Плетвар (превој)
Плетвар во општина Прилеп
Надм. вис.994 м
Местопомеѓу Тиквешката Котлина и Пелагонија
Венецпомеѓу Бабуна и Дрен

Наводи уреди

  1. „Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (биолошка и пределска разновидност)“ (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. 2016. стр. 23. Посетено на 11 октомври 2018.