Помош:Меѓупроектни врски

Кратенки:
П:МВ

Меѓупроектните врски („меѓувикимедија“, од interwikimedia link) се врски од еден проект на Викимедија до друг (на пр. од Викимедија до Ризницата).

Кратенки и предлошки за другите проекти уреди

Проект Полн облик Кратенка Предлошка за страница
Википедија [[wikipedia:mk:]] [[w:mk:]] {{Википедија|Страница}}
Викиречник [[wiktionary:]] [[wikt:mk:]] {{Викиречник|Страница}}
Викивести [[wikinews:]] [[n:]] {{Викивести|Страница}}
Викикниги [[wikibooks:mk:]] [[b:mk:]] {{Викикниги|Страница}}
Викицитат [[wikiquote:]] [[q:]] {{Викицитат|Страница}}
Викиизвор [[wikisource:mk:]] [[s:mk:]] {{Викиизвор|Страница}}
Викиизвор (заедничко складиште) [[oldwikisource:]] {{ВикиизворВики|Страница}}
Викивидови [[species:]]
[[wikispecies:]]
{{Викивидови|Страница}}
Викиуниверзитет [[wikiversity:]] [[v:]] {{Викиуниверзитет|страница}}
Википатување [[wikivoyage:]] [[voy:]] {{Википатување|pagename}}
Википедија на друг јазик (погл. примери) [[јазичен код:wikipedia:]] [[јазичен код:]], [[јазичен код:w:]]
Фондација Викимедија [[wikimedia:]]
[[foundation:]]
[[wmf:]]
Ризница [[commons:]] {{Ризница|Страница}}
Мета-вики [[meta:]]
[[metawikipedia:]]
[[m:]] {{Мета|Страница}}
Стратешко планирање [[strategy:]]
Викимедиин Инкубатор [[incubator:]] {{Инкубатор|Страница}}
МедијаВики [[mw:]] {{МедијаВики|Страница}}
МедијаВики - Квалитет [[quality:]]
Bugzilla
(порано: MediaZilla)
[[bugzilla:]]
[[mediazilla:]]
Носталгија [[nost:]]
Пробна Википедија [[testwiki:]]
Википодатоци [[wikidata:]] [[d:]] {{Википодатоци|Страница}}


Врските до вики-проектите на други јазици се ставаат вклучувајќи го јазичниот код: [[:s:de:Salz]] што дава врска до Викиизвор на германски јазик, [[:wikt:fr:sel]] за Викиречник на француски јазик и сл.

Врски до македонски верзии уреди

Јазичниот код „mk:“ е задолжителен за ставање на врски до овие проекти на македонски јазик (оние што имаат македонски верзии, наведени погоре).

Врски до англиски верзии уреди

Врските до англиските верзии се ставаат едноставно без јазичен код.

Скривање на претставката уреди

Преградување
Додајте | на крајот од врската, вака: [[s:test|]], со што зборот автоматски ќе се повтори, и ќе добиете [[s:test|test]] при зачувување.


Посебни верзии на Википедија уреди

Постојат две посебни верзии на Википедија: Носталгија и Испробување. „Носталгија“ (Nostalgia) е статичен примерок на Википедија како што изгледала во 2001 г. Врските до неа се ставаат со кодот [[nost:]]. „Испробување“ (Test) е верзија која служи за испробување на уредувања и програми. Врските до неа се ставаат со кодот [[testWiki:]].

Безбеден опслужувач уреди

Врските направени по објаснетата постапка секогаш ќе видат до обичните опслужувачи. Ако сакате да дознаете как ода ставате врски што ѕго користат безбедниот опслужувач, посетете ја страницата „Безбеден опслужувач“ и предлошката {{sec link auto}}.

Примери уреди

Викитекст Исход
[[:mk:Главна страница]]
[[:de:Hauptseite]]<br />
[[:de:Genetik]]
итн.
mk:Главна страница
de:Hauptseite
de:Genetik
итн.
[[commons:Главна страница]]
commons:Главна страница
[[commons:category:Wikimedia]]
commons:category:Wikimedia
[[wikibooks:mk:Главна страница|]]
Главна страница
[[wikt:mk:Апостол]]
wikt:mk:Апостол
[[wiktionary:mk:Апостол|]]
mk:Апостол

Поврзано уреди