Дорнод (покраина)

(Пренасочено од Покраината Дорнод)

Дорнод е најисточната покраина во Монголија. Главен град на Дорнод е Чојбалсан. Покраината била создадена за време на административната реорганизација во 1941 година и го добила новото име Чојбалсан, според комунистичкиот водач Хорлогин Чојбалсан. Исто така, главниот град Чојбалсан се викал Бајан Тумен. Во 1963 година името на покраината било променето со новото име- Дорнод.

Покраина Дорнод
Дорнод аймаг
Знаме
Местоположба на Дорнод
Главен градЧојбалсан
Службен јазик монголски
Површина
 •  Вкупна 123,597 км2 
Население
 •  проценка за  г. 74.200 
 •  Густина 0.60 жит/км2 

Административна поделба

уреди
 
Области во Дорнод
Областите во Дорнод[1]
Област монголски Површина (км2)
Бајандун Баяндун 6,237
Најантумен Баянтүмэн 8,321
Бајан-Ул Баян-Уул 5,623
Булган Булган 7,111
Чојбалсан (област) Чойбалсан 10,152
Чулунхорот Чулуунхороот (Эрээнцав) 6,539
Дашбалбар Дашбалбар 8,713
Гурванзагал Гурванзагал 5,252
Халхгол Халхгол 28,093
Холонбуир Хөлөнбуйр 3,773
Матад Матад 22,831
Сергелен Сэргэлэн 4,169
Херлен (Сумбер) * Хэрлэн (Сүмбэр) 281
Цаган-Ово Цагаан-Овоо 6,502

* -главниот град на покраината Чојбалсан(Чойбалсан )

Наводи

уреди
  1. Landuse office of Dornod Aimag g_tailan.xls Архивирано на 28 септември 2007 г.