Подјазична согласка

Подјазична согласка[1] (субапикална) е согласка што се создава со допир на опачината (долниот дел) на врвот на јазикот. Позастапените подјазични творби се среќаваат единствено во подрачјето од задновенечниот до преднонепчениот дел, и се нарекуваат „свиени согласки“ („ретрофлексни“).

Места на
творба

Уснени
Двоуснени
Уснено–заднонепчени
Уснено–преднојазични
Усненозабни
Забноуснена

Двозабни

Преднојазични
Јазичноуснени
Меѓузабни
Забни
Забно-венечни
Венечни
Задновенечни
Заднонепчено-венечни
Свиени

Среднојазични
Задновенечни
Венечно-преднонепчени
Преднонепчени
Уснено-преднонепчени
Заднонепчени
Ресични
Ресично-надгласилни

Заднојазични
Голтнички
Надгласилно-голтнички
Надгласилни

Гласилни
Облик на јазикот

Врвнојазични
Рамнојазични
Подјазични

Странични

Преднонепчени
Голтнички

Поврзано: Начин на творба
Оваа страница содржи фонетски информации изразени со МФА, кои може да не се прикажат исправно кај некои прелистувачи. [Помош]

Меѓутоа, највеќето таканаречени свиени согласки се всушност врвнојазичнни (апикални). Вистински подјазични свиени согласки се среќаваат во дравидските јазици во јужна Индија.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Поточно: „подврвнојазична“
  • Peter Ladefoged; Ian Maddieson. The Sounds of the World's Languages. Oxford: Blackwell 1996. ISBN 0-631-19814-8.
  • Sanford B. Steever (ed.). The Dravidian Languages. Routledge. New edition 2006. ISBN 978-0-415-41267-4.