Петти вселенски собор

Петти вселенски собор — духовен собор кој се одржал од 5 мај до 4 јуни 553 година во Константинопол, во време на императорот Јустинијан I (527-565). На овој собор не се зборувало за некоја нова ерес, туку на нов начин се разгледувани проблемите со монофизитите, несторијанците и оригенистите. Императорот направил обид да ги врати монофизитите во црквата. За таа цел, била одржана средба на православни и монофизитски богослови во 532 година. За монофизитската страна било несфатливо осудувањето на Несториј Константинополски од страна на црквата, а одбегнувањето на предавање на осуда на неговиот учител, Диодор Тарсиски, како Теодор Мопсуетски и Иво Едески[1], кои јавно го поддржале Несториј. Црквата направила исчекор, и прифатила повторно подетално да расправа за овие три личности од петтиот век, еден век подоцна.

Петти вселенски собор
Дата553
Прифатен одРимокатоличка црква, Старокатоличка црква, Православие
Претходен соборЧетврти вселенски собор
Следен соборШести вселенски собор
Свикан одИмператор Јустинијан I
Заседаван одЕвтихиј Константинополски
Присуствооколу 160
Хронологија на одржување

На овој собор присуствувале 160 Отци. Најстарите од нив биле: Евтихиј Константинополски, Аполинариј Александриски, Домн Антиохиски и Дамјан Созополитски. Соборот ги потврдил осудите на несторијанската и монофизитската ерес, донесени на Третиот и Четвртиот вселенски собор.

НаводиУреди

  1. Давитковски, Петар (1987). Историја на христијанската црква II дел. Скопје: Скопје.