Папук е најголемата планина во регионот на Славонија во источна Хрватска, во близина на градот Пожега . Се протега помеѓу Билогора на северозапад, Крдија на исток и Равна Гора и Псуњ на југозапад.

Планината Папук

Највисокиот врв е истоимениот врв со 953 метри надморска висина[1]

Областа на Папук е означена како природен парк, еден вид заштитено подрачје во Хрватска.

На седмата отворена конференција на Европската мрежа на геопаркови, чиј домаќин бил Геопаркот Северозападен Хајлендс во септември 2007 година, Геопаркот Папук станал првиот хрватски геопарк и 30-та членка на Европската и глобалната мрежа на геопаркови на УНЕСКО.

Геопаркот Папук добил лиценца по втор пат од УНЕСКО во 2011 година.[2] [3]

Име уреди

Постојат неколку наводни етимологии на името „Папук“, речиси сигурно не е од хрватско потекло. Една од нив е дека доаѓа со асимилација од порано „Бапук“, каде што „Ба“ е името на келтското племе што го населувало регионот, а „Пук“ доаѓа од индоевропскиот корен *peiH, што значи „големо“. Сепак, од историските извори, видливо е дека Папук првично бил хидроним. Врз основа на тоа, се претпоставува дека името доаѓа од репетитивот на индоевропскиот корен *bhogj (да тече), *bhebhogj, така што значи „она што тече и тече“. Сепак, има неколку проблеми со таа етимологија. Прво, видливо е со хидроними како „Босут“ и „Босна“ што индоевропскиот *bh го дал *b на локалниот јазик. Второ, *bhebhogj всушност би значело „тече и тече“, а не „она што тече и тече“, така што завршетоците не се совпаѓаат. Значи, се претпоставува дека името е од прединдоевропско потекло. [4]

Геопарк Папук уреди

Геопарк Папук (

Планината Папук припаѓа на славонските висорамнини кои се во Панонија, ниска област на Славонија. Иако славонските висорамнини не се повисоки од 1.000 метри, нивното присуство е многу забележливо со пејзажот. Тоа е затоа што околните алувијални полиња се на околу 100 м надморска височина, додека ридовите се само 100 м над полињата. Висорамнините се претежно покриени со шуми, што ги одвојува од околниот пејсаж.

Во рамките на висорамнините Славонија, планината Папук се протега од запад кон исток и е најпространата и најинтересната планина. Од главниот планински гребен постои наменски бунар со два млазници и трака што се наводнува со одводен слив во правец север-југ. Како извонреден момент, акцентот е ставен на врвовите Точак (887 м), Папук (953 м), Ивачка глава (913 м), Чешљаковачки вис (820 м) и Каповац (792 м), кои непрекинато се распространети и дејствуваат како одводна поделба помеѓу бројните притоки што течат кон реката Драва на север и реката Сава на југ.

Равна Гора уреди

Папук Хрватска
 
Папук Хрватска на карта

 

Равна Гора е планина во регионот Славонија во источна Хрватска . Се наоѓа помеѓу Псуњ и Папук, североисточно од Пакрац и југоисточно од Дарувар . Највисокиот врв е Чучево на надморска височина од 854 метри надмосрска височина.[5] [6] Од север е врзан со реката Пакра, а од исток со реката Орљава.

Географите обично ја класифицираат Равна Гора како планински срт на планинскиот венец Папук. Во нејзиниот западен дел планинскиот венец Папук е околу 20 км широк, формиран од три паралелни гребени: Лисина ( Црн врв 863м), Љуточ (716м) и Равна Гора.

Поврзано уреди

  • Список на национални геопаркови
  • Одржлив туризам

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

  1. „Geographical and meteorological data“ (PDF). Statistical Yearbook. Croatian Bureau of Statistics. 2009. Посетено на 1 June 2011.
  2. Portal034
  3. Večernji list
  4. „Croatian toponyms - Linguist Forum“.
  5. Hrvatski obiteljski leksikon - enciklopedija.lzmk.hr (на хрватски)
  6. Geomorfologija krša Papuka - kap krša u srcu Slavonije Архивирано на {{{2}}}. (на хрватски)