Љубовница[1][2] — поим кој се користи за жена која одржува долгорочна љубовна врска со маж, но не е врзана за него со брак. Поимот посебно се користи за ситуации кога мажот е веќе оженет со друга жена. Врската помеѓу мажот и неговата љубовница е долготрајна и стабилна. Тие двајца, сепак, не живеат заедно, односно не основаат вонбрачна заедница и најчесто се трудат својата врска да ја чуваат во тајност.[3] [4]

Мадам Помпадур, љубовница на францускиот крал Луј XV.

Наводи уреди

  1. „љубовница“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „љубовница“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. The Free Dictionary. „Mistress“. Посетено на 6. 5. 2012. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
  4. Love-Lessions. „The Role of a Mistress: Is it as Glamorous as it Seems?“. Посетено на 6. 5. 2012. Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)

Поврзано уреди