Павел Јозеф Шафарик

Павел Јозеф Шафарик (13 мај 1795 - 26 јуни 1861) — истакнат словачки и чешки филолог и етнограф. Негови најзначајни дела се: „Историја на словенскиот јазик и литература на сите наречја”, „Словенски древности”, „Словенска етнографија“ и други.

Павел Јозеф Шафарик
Роден(а)13 мај 1795(1795-05-13)
Кисфекетепатак, Кралство Унгарија, Хабсбуршка Монархија
(денес Кобељарово, Словачка)
Починал(а)26 јуни 1861(1861-06-26) (возр. 66)
Прага, Кралство Бохемија, Австриско Царство
(денес Прага, Чешка Република)
НационалностСловак
Други имињачешки: Pavel Josef Šafařík; германски: Paul Joseph Schaffarik; српски: Павле Јосиф Шафарик; латински: Paulus Josephus Schaffarik; унгарски: Pál József Safarik
ДржавјанствоКралство Унгарија