Орден на братството и единството

Орденот на братството и единството (на српскохрватски: Орден братства и јединства, Orden bratstva i jedinstva) — воено одликување во Југославија со сребрен и златен венец. Конституиран е на 15 август 1943 година по предлог на врховниот командант Јосип Броз Тито[1]. На 9 јуни 1945 година орденот добива два реда - златен и сребрен венец. Од 1 септември 1944 година до 31 декември 1985 година биле доделени 3,870 Ордени на братството и единството со златен венец (I ред), а од 8 јуни 1945 година до 31 декември 1985 година биле доделени 55,675 Ордени на братството и единството со сребрен венец (II ред)[2][3].

Уверение на Димитар Влахов за одликување со орденот, 1945 година
Орден на братството и единството со златен венец Орден на братството и единството со сребрен венец
Ленти на орденот
Order of the brotherhood and unity with golden wreath Rib.png
Order of the brotherhood and unity with silver wreath RIB.gif

НаводиУреди

  1. Војна енциклопедија, Београд, 1975 г.
  2. Опћа енциклопедија ЈЛЗ, Загреб, 1980 г.
  3. Одликовања збирке д-р Вељка Малинара, Борис Пристер, Загреб, 2000 г.