Географија на Црна Гора

Географијата на Црна Гора е поим со кој се опфаќаат географските, климатските и демографските одлики на државата. Црна Гора е балканската држава, која претежно е планинска. Државата има поволна географска положба поради тоа што има излез на море.

Карта на Црна Гора

Местоположба уреди

Црна Гора е држава која се наоѓа на Балканот, на Јадранско Море.

Граници уреди

Вкупната површина на земјата изнесува 13 812 км2, и според го зазема 157-мото место по големина во светот. Земјата граничи со Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија (Косово) и Албанија.

Главниот град Подгорица е најголемиот во државата со околу 140 000 жители.

Население уреди

Црна Гора има население од околу 684 736 жители. Густината на населеноста е 45 жит/км2.

Клима уреди

Поголемиот дел од Црна Гора е планински со високи врвови покрај границите со Србија и Албанија. Мал рамничарски дел има над Подгорица и покрај приморјето. Најниската точла се наоѓа е во долината на реката Зета. Еден од позначајните црногорски врвови е Боботов Кук на Дурмитор со висина од 2.522 метри.

Поврзано уреди