Огуски јазици — една од подгрупите на туркиските јазици. Овие јазици се говорат од околу 110 милиони жители во и околу Балканот, Блискиот Исток и Кина.

Огуски јазици
Географска
распространетост:
Класификација:туркиски
  • огуски јазици
Гранки:
турска група
азербејџанска група
туркменска група
јужно-огуска група

Особености

уреди
  • Губење на почетно /h/
  • Губење на инструменталот
  • Озвучување на плозивни пред предни самогласки
  • Губење на q/ɣ пред ɨ/u
  • Промена на -gan- во -an-

Јазици

уреди
пратурски огуски јазици

 

 
западни огуски
источни огуски
јужни огуски

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  • Johanson, Lars and Csató, Éva Ágnes (1998). The Turkic Languages. London: Routledge. ISBN 0-415-08200-5.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  • Menges, Karl H. (1995). The Turkic Languages and Peoples. Wiesbaden: Harrassowitz. ISBN 3-447-03533-1.

Надворешни врски

уреди