Афшарскиот е туркиски јазик зборуван во делови на Авганистан и Иран, но исто така има и говорници и во Сирија и Турција. Поголем број на јазичари го сметаат јазикот за дијалект на азербејџански јазик. Голем дел од зборовите се од дариско потекло.

Афшарски јазик
Зборуван во: Авганистан, Иран 
Регион: Кабул
Вкупно говорници: 600.000
Јазично семејство: Алтајски
 Туркиски јазици
  Афшарски јазик 
Писмо: Арапска азбука, Персиска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: az
ISO 639-2: aze
ISO 639-3: id=aze aze